Rozvážková revoluce: na Novém Zélandu budou pizzu doručovat roboti

Robot DRU (robotická jednotka Domino's)

Robot DRU (robotická jednotka Domino's) Zdroj: Marathon Targets

Globální síť pizzerií Domino's hodlá na Novém Zélandu vyzkoušet namísto tradičního rozvozu roboty, kteří mají rozvážet pizzu po hlavním městě Wellingtonu. Na internetu už se objevily obrázky představující speciálního, bateriemi poháněného robota australské výroby, který na jedno nabití doručí pizzu do okruhu 20 kilometrů.

Robot s označením DRU (robotická jednotka Domino's), který byl vyvinut v Austrálii, se pohybuje na čtyřech kolečkách a je zhruba metr vysoký. Obsahuje vyhřívaný prostor, který pojme až deset pizz, a také prostor na chlazené nápoje. Stroj vyvinula společnost Marathon Targets, která se zabývá výrobou robotů sloužících jako cvičné cíle pro armádu.

Robot používá zabudované senzory, aby se vyhnul překážkám. Při objednávce pizzy dostanou zákazníci kód, s jehož pomocí si otevřou přihrádku obsahující jejich jídlo.

Prototyp robota váží 180 kilo. A krom toho je podle generálního manažera novozélandského odbočky řetězce pizzerií Domino's Scotta Bushe „roztomilý, a my jsme si jistí, že se jednoho dne stane nedílnou součástí rodiny Domino's“. „Je cestou do budoucnosti, a my jsme z něj nesmírně nadšení.“

Termín spuštění zkušebního provozu zatím nebyl stanoven, protože Nový Zéland upravuje pravidla pro vozidla bez řidiče, jako je DRU.