Rusko nabídne turistům volné místo v kosmické lodi Sojuz

Sojuz TMA-6

Sojuz TMA-6 Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Rusko plánuje v roce 2018 obnovit pravidelné turistické lety do kosmu. Chce tak využít budoucí volné místo v kosmických lodích Sojuz, které si nyní pronajímají Američané. Spojené státy po odstavení raketoplánů v roce 2011 prozatím nemají vlastní prostředky, kterými by mohly do vesmíru dopravit astronauty. To by se mělo změnit koncem roku 2017, kdy jsou plánovány první lety amerických komerčních lodí s posádkou.

Není vyloučeno, že ruská vesmírná agentura Roskosmos a její americký protějšek Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uzavřou dohodu o využívání lodí Sojuz americkými astronauty i pro rok 2018.

Předpokládá se ale, že takový kontrakt by byl zřejmě poslední, neboť koncem roku 2017, případně začátkem roku 2018, je plánován let nové americké kosmické lodi CST-100 s posádkou k ISS. Ve stejné době by mohla letové zkoušky s posádkou podstoupit i loď Dragon. Dragon vyvíjí společnost SpaceX a CST-100 koncern Boeing.

Průběh startu kosmické lodi Sojuz

Prozatím NASA a Roskosmos podepsaly smlouvu o dopravě astronautů pro rok 2017. Spojené státy za jedno místo v Sojuzu včetně výcviku zaplatí 76 milionů dolarů (1,9 miliardy korun).

Roskosmos v minulosti příležitostně nabízel lety do kosmu soukromým osobám, cestu dosud podniklo sedm lidí. Kvůli dopravě amerických astronautů byl komerční program v roce 2009 pozastaven. Ještě letos by se ale na oběžnou dráhu kolem Země měla vypravit britská zpěvačka Sarah Brightmanová, která již zahájila potřebný výcvik.