Rusko prý chce kolem Měsíce vybudovat vesmírnou stanici

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Mezinárodní vesmírná stanice ISS Zdroj: ctk

Ruská kosmická agentura Roskosmos a americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) sice nemají v plánu udržovat po roce 2024 na oběžné dráze kolem Země společnou vědeckou stanici, podobný projekt ale zvažují na Měsíci, napsala agentura Interfax s odvoláním na informované ruské zdroje.

Roskosmos letos v únoru oznámil, že bude využívat výzkumné kapacity Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pravděpodobně do roku 2024. Po tomto datu se Rusko soustředí na vybudování vlastní orbitální stanice s cílem získat samostatné kapacity pro průzkum vesmíru. Podle ruských komentářů se Moskva chtěla odpoutat od závislosti na kosmických programech USA a Evropské unie.

Ruští vědci se podle Roskosmosu chtějí zaměřit i na výzkum Měsíce s pomocí automatických sond umístěných na jeho oběžné dráze i na jeho povrchu. Podle dnešní zprávy Interfaxu Rusko nevylučuje, že se na společném projektu měsíční orbitální výzkumné stanice dohodne s NASA. Bližší informace ruská agentura neuvedla.

Šéf NASA Charles Bolden loni prohlásil, že ISS může fungovat i bez Ruska. I kdyby se z něj Rusko stáhlo, žádná účastnická země „není na Mezinárodní vesmírné stanici nepostradatelná“, řekl Bolden novinářům.