Rusové deklasovali Finsko 6:2, čeká je souboj o zlato

Jevgenij Malkin

Jevgenij Malkin Zdroj: ctk

Hokejisté Ruska se stali prvními finalisty mistrovství světa, v Helsinkách porazili domácí Finsko vysoko 6:2. Seveřané, kteří obhajovali prvenství z minulého šampionátu, sice načali gólový účet dnešního semifinále, ale už po první třetině vedla sborná 2:1. Druhý hattrick na turnaji zaznamenal útočník Jevgenij Malkin. Soupeřem Rusů v neděli bude lepší tým z duelu mezi českými hokejisty a Slovenskem.

Odveta loňského semifinále, kterou měl mezi čtveřicí rozhodčích na starosti i český sudí Jeřábek, načal první nebezpečnější ranou Ovečkin, poté zkoušel štěstí i Žerděv a znovu Ovečkin, ale gólman Vehanen si dokázal bez větších problémů poradit. Na druhé straně slibně kombinovali Immonen s Granlundem, Varlamov však pravým betonem zatarasil puku cestu do sítě.

V osmé minutě přišla jako blesk z čistého nebe úvodní branka. Kontiola vybojoval kotouč, předložil ho na modrou čáru Niskalovi a i proto, že jeho pokus přizvedl čepelí hole bránící Kokarev, Finové vedli. Minutu poté už už zvedal ruce nad hlavu zakončující Pěrežogin, ale Vehanen mu skvělým zákrokem radost sebral.

Rusové poté přečkali Těreščenkovo vyloučení a v 16. minutě srovnali krok, když se kotouč po Nikitinově ráně odrazil k Malkinovi, který si chytře počkal a poté zahájil úvodní trefou své velké představení. S blížící se přestávkou hrála sborná přesilovku, v níž Žerděv našel Malkina a ten procedil puk za Vehanenova záda.

Hrdina úvodního dějství se v 27. minutě zranil, když mu při oblouku u zadního hrazení podklouzly brusle. Zatímco Malkin zamířil do kabin, na trestnou lavici byl neprávem poslán Järvinen, ale Rusové přesilovku nevyužili. Více než minutu po jejím skončení už to ale bylo 3:1. Ovečkin, jenž zaskakoval i za Malkina v prvním útoku, si najel do střelecké pozice a zmrazil většinu fanoušků ve vyprodaném hledišti. Poté jeli Širokov a Těreščenko v přečíslení proti Niskalovi, Širokov zakončil sám, ale Vehanena nepřekonal.

Velkou šanci snížit měl Komarov, ovšem Varlamov ho nenechal zamířit mezi tyče. V 37. minutě fauloval finský kapitán Koivu a jeho nedisciplinovanost ztrestal do hry se vrátivší Malkin. Nechytatelnou ranou bez přípravy na turnaji završil hattrick i proti druhé z obou pořadatelských zemí.

Definitivní hřebíček do finské rakve zatloukl 65 vteřin po zahájení třetí části Kokarev svou první trefou na šampionátu o Väänänenovu brusli. V 48. minutě navíc fauloval čtvrtfinálový hrdina domácích Joensuu a Širokov přidal šestý gól Rusů. Šanci alespoň trochu snížit drtivou porážku měl Kokarev, Vehanen ale vyrazil jeho zakončení na tyč. V 57. minutě nakonec přišla alespoň malá finská radost po povedené Granlundově teči.