Rusové připravují obří skládky sněhu pro olympiádu v Soči

Rolby vytvářejí jednu ze sněhových hor, které mají posloužit jako zásobárna sněhu pro zimní olympiádu v Soči

Rolby vytvářejí jednu ze sněhových hor, které mají posloužit jako zásobárna sněhu pro zimní olympiádu v Soči Zdroj: profimedia.cz

V ruském letovisku Soči, které má příští rok u únoru hostit zimní olympijské hry, je o d začátku roku nezvykle teplo. Co když se bude stejné počasí opakovat i příští rok. Stejnou otázku si zjevně položili i organizátoři her – a našli pozoruhodné řešení.

Denní teploty v Soči se nyní pohybují okolo 14 stupňů nad nulou. To je o několik stupňů více, než je obvyklý průměr. Zatímco jinde v Rusku se tak nyní potýkají s nezvykle chladným počasím a přívaly sněhu, zima v Soči byla nezvykle mírná a nyní již ve městě sníh úplně chybí.

Organizátoři sportovního svátku se proto rozhodli připravit na další „špatnou“ zimu a nashromáždit zásoby sněhu, které by se mohly hodit příští rok. Na Kavkazu už nyní leží několik hromad sněhu o objemu 350 tisíc kubíků, do konce letošní zimy by se měly zásoby pomocí sněhových děl zvětšit o dalších 100 tisíc kubíků.

„V horách jsme vytipovali sedm oddělených úložišť sněhu,“ uvedl Sergej Bachin, šéf lyžařského areálu Rosa Chutor, kde má příští rok proběhnout řada soutěží. „Zajistím, aby ani v případě mírné zimy nebyl nedostatek sněhu,“ dodal.

Zásoby sněhu nyní vyrábí 400 sněžných děl. Vzniklé sněhové hory se následně přikryjí, přes léto by tak mělo roztát jen asi 140 tisíc kubíků. Výroba a skladování sněhu organizátory vyjde na 11 milionů dolarů.