Rusové se baví vtipy o Putinovi, část jich chce emigrovat

„Dimo, hádej, kdo bude následovníkem mého následovníka,“ obrací se premiér Vladimir Putin na prezidenta Dmitrije Medveděva. Ten je zakočen: „Eee, dobře, dám se poddat. Kdo?“ – „Hlupáku! Přece já,“ chvástá se Putin. “Slyšeli jste to? Nový prezidentský kandidát Vladimir Putin slíbil napravit chyby učiněné vládou premiéra Putina, která zdědila binec vytvořený bývalým prezidentem Putinem.” Podobné vtipy si Rusové vyprávějí od víkendového oznámení, že předseda vlády chce znovu zamířit do Kremlu.

Po internetu se rovněž šíří portrét zestárlého a sešlého Putina, který přibyl na obraz k Leonidu Brežněvovi. Jeho smyslem je upozornit na jisté podobnosti a případná rizika. Podle některých názorů by totiž Putinova vláda, která může trvat až do roku 2024, mohla vést ke stejné politické a hospodářské stagnaci jako osmnáctileté působení někdejšího sovětského lídra.

Odborníci proto Putinovi radí, aby co nejrychleji udělal pořádek ve veřejných financích, zmenšil závislost ruské ekonomiky na ropě a zabránil sociálním nepokojům. „Rusko také ještě musí zreformovat mnoho institucí, které jsou dědictvím sovětské éry,“ poznamenal podle agentury Bloomberg bývalý ministr hospodářství Jevgenij Jasin.

Přestože část ruské populace výhled na další roky pod Putinovou vládou děsí, u většiny lidí zůstává stále populární, což ho před březnovými volbami nechává zcela klidného. Podle průzkumů jeho působení uznávají zhruba dvě třetiny obyvatel. Sonda nezávislého střediska Levada ovšem ukazuje, že více než pětina Rusů, především podnikatelů a mladých lidí, chce ze země emigrovat. To je nejvyšší číslo od pádu Sovětského svazu.