Ruští weboví cenzoři zakázali Youtube – prý omylem

Youtube, Rusko

Youtube, Rusko Zdroj: profimedia.cz

Populární internetový server YouTube se dnes v Rusku krátce objevil na černém seznamu zakázaných webů, které na základě nedávno schváleného zákona sestavuje cenzurní úřad Roskomnadzor. Po protestech šokovaných uživatelů ze seznamu zmizel s odůvodněním, že šlo o technickou chybu.

Adresa serveru YouTube se na seznamu objevila dnes večer. V praxi by to znamenalo, že ruští poskytovatelé přístupu do internetu by byli povinni zablokovat během tří dnů veškerý přístup na stránky populárního videoportálu. Zpráva doslova explodovala na ruských sociálních sítích a vyvolala lavinu stížností a dotazů.

Mluvčí Roskomnadzoru Vladimir Pikov obratem zablokování serveru YouTube dementoval s tím, že jde o technický omyl. Z černého seznamu, v němž lze na webu vyhledávat, adresa serveru po několika minutách skutečně zmizela.

Roskomnadzor později v prohlášení uvedl, že stížnosti na škodlivý obsah na YouTube skutečně přicházejí, ale společnost Google, která YouTube vlastní, sama odkazy na nežádoucí stránky operativně odstraňuje.

Podle ruských médií ale Roskomnadzor některá videa na YouTube nadále blokuje. Jde údajně o obrázky zobrazující pokusy o sebevraždu či jiná videa podobně návodné povahy.

Zákon o černém seznamu zakázaných webů vstoupil v Rusku v platnost 1. listopadu. Mezi postiženými se od té doby objevilo už kolem 600 údajně škodlivých webových stránek, zablokovány už byly i některé celé servery. Adresy ze seznamu průběžně mizí v okamžiku, kdy jejich správce kritizovaný obsah odstraní. Roskomnadzor uvádí, že mezi postiženými jsou výhradně stránky obsahující návody k sebevraždě, dětskou pornografii či instrukce k výrobě drog.

Petr Koubský: Rusko zavádí cenzuru s líbivým nátěrem