Rybáře trosečníka zachránila plastová bedna na ryby

Rybaření na Aljašce, ilustrační foto

Rybaření na Aljašce, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Devatenáctiletý rybář Ryan Harris přežil díky plastové bedně na ryby v chladném moři u Aljašky dlouhých 26 hodin, než pro něj přiletěl záchranný vrtulník. Voda v té oblasti není teplejší než 8 stupňů Celsia, a bez prostředku, který by ho na ní držel, by trosečník naživu tak dlouho nevydržel.

Ryan Harris byl ještě s druhým rybářem Stoniem Huffmanem na lovu lososů asi tři kilometry od mysu Edgecumbe, když na jejich lodi přestala fungovat hydraulika. Poté, co problém odhalili, rozhodli se vrátit zpátky do přístavu, ale na zpáteční cestě velká vlna několikametrovou hliníkovou loď převrátila.

Příbeh zachráněného rybářePříbeh zachráněného rybáře | repro z dailymail.co.ukPříběh zachráněného rybáře Ryana Harrise

Muži spadli do vody ještě dříve, než stačili vyslat nouzový signál. Ani jeden neměl v tom okamžiku navlečenou záchrannou vestu. Oba vyšplhali nejprve na obrácený trup potápějící se lodi, kde se ale dlouho neudrželi. Huffman později našel jednu ze záchranných vest a také plastové víko, které mu pomohlo udržet se na hladině. Zkušený rybář se vlastními silami dostal na břeh v Point Amelia, kde si ho zanedlouho – mávajícího – všimli vojáci.

Aljašská policie z blízkého města Sitka a horští záchranáři začali pátrat po Harrisovi s čluny a vrtulníky a šťastně ho našli až 26 hodin po ztroskotání. Harris řekl, že nejtěžší byla nejistota, co se stalo s jeho parťákem. Paniku prý zaháněl zpěvem a jakousi hlasitou mantrou: „Jsem Ryan Hunter Harris a tady nezemřu.“ Mořské dobrodružství nakonec odnesl jen s puchýři na rukou, jak se křečovitě držel plastové bedny s rozměry metr na metr, a s tržným zraněním na hlavě, které si způsobil, když přece jen jednou z bedny vypadl a udeřil se o ni.