S novou kanalizací čekají Švermovské také povinnosti

Po letech nesplněných slibů začalo město svůj dluh vůči Švermovským konečně splácet. Kanalizace dostává reálnou podobu.

Do provozu ji uvedou do konce roku 2011, po více než třiceti letech, kdy byl Švermov připojený ke Kladnu. Kvůli své poloze byl totiž dlouho radnicí přehlížený. Když se nedodělala kanalizace před pěti lety, Švermovští už přestávali radním věřit. „Uvěřil jsem, až když jsem se byl podívat, že skutečně příkop kopou. Ještě letos v létě bych řekl, že radní zase slibují a zase to určitě nesplní,“ říká Stanislav Nový.

Kde vzít na přípojky

Ovšem kde vezme peníze na připojení ze svého pozemku na obecní svod, neví. „Říkali, že by to mělo stát dvacet tisíc. Snad je za dva až tři roky našetřím. Před dvaceti lety by to možná nestálo nic,“ obává se starousedlík. Švermovští by své přípojky měli tehdy možná zdarma nebo jen za symbolickou částku. „S tím měl každý počítat a šetřit si,“ míní Jiřina Bejščková z Hnidous.
Podle současných cen by si měli vlastníci domů připravit od deseti do čtyřiceti tisíc korun. To je pro mnohé důchodce nebo sociálně slabé rodiny vysoká částka. Avšak investice do přípojky se každému vrátí nejpozději do tří let. Nyní totiž platí majitelé za odvoz v průměru 1200 korun měsíčně.

Peníze najdou ve fondu

Radnice do dvou let, tedy po celkové kolaudaci kanalizace, pomoc sociálně slabším pravděpodobně nabídne. Plán na to však zatím nemá.
„V současnosti nemůže město lidem, kteří nebudou mít na zaplacení přípojky, slíbit, že jim na to půjčí nebo že jim vyjde jiným způsobem vstříc. V radě města budeme projednávat možnost poskytnout například peníze z fondu bytových domů. Z něj půjčujeme na rekonstrukce rodinných domů, opravy střech či na zateplení,“ říká radní Miroslav Bernášek.

Uzavírek v zimě ubyde

Vedlejší ulice stavba uzavře po etapách maximálně na čtrnáct dnů, hlavní švermovské tahy ale až na dva měsíce. Život ve Švermově nejvíc zkomplikují uzavírky ulice 28. října, které začnou v sobotu 3. října. „Je to nejsložitější místo. Na této trase jsou velké křižovatky a komplikovaná doprava. Až bude ulice 28. října hotová, další práce už Švermov tolik svazovat nebudou,“ říká Libuše Boušková z odboru investic.

Domů vedlejšími ulicemi

V první polovině prosince se největší práce na kanalizaci zastaví a pokračovat budou v březnu. Přes zimu se dělníci přesunou do menších oblastí a měli by také stihnout zatrubení Olešky.
„Lidé, které omezí uzavírky, se dostanou do svých domovů vedlejšími ulicemi. Budou-li potřebovat vyvézt jímku, fekální vůz by k nim s hadicí měl vždy dosáhnout,“ dodává Libuše Boušková. Po zkolaudování stavby zmizí ve Švermově jímky. „Septik musí jeho majitel vyvápnit a pak zasypat výkopovou zeminou. Rozhodně ne komunálním či jiným odpadem. Zasypání jímek budeme kontrolovat,“ upozorňuje Radovan Víta z odboru životního prostředí.
Informace o kanalizaci i uzavírkách ulic najdete na webových stránkách www.mestokladno.cz. Dotazy posílejte formou e-mailu na adresy: libuse.bouskova@mestokladno.cz; ivana.draxlerova@mestokladno.cz.