Sami nestíháte? Cukráři vám napečou

Tři tuny váží samice slona afrického nebo sedmimetrové mládě plejtváka obrovského. A právě tolik vánočního cukroví letos sní lidé v Karlových Varech. Upečou si ho sami nebo ho koupí.

Do této chvíle kolem pěti set kilogramů vanilkových rohlíčků, pracen, lineckého pečiva nebo košíčků si u cukráře Zdeňka Dvořáka v Sedleci objednali jeho zákazníci.
„Pečeme devět druhů vánočního cukroví, kilogram prodáváme za sto šedesát korun, tedy stejně jako vloni,“ řekl Zdeněk Dvořák, majitel sedlecké cukrárny. Zrovna když s ním Sedmička hovořila, přijímal další objednávku. V domácí výrobně Dvořákových v těchto dnech zpracovávají kilogramy másla, mouky a cukru. „Ve srovnání s loňským rokem jsou ceny surovin zhruba stejné, také proto jsme nezdražili,“ počítá Zdeněk Dvořák.
I když k dosavadním objednávkám přibudou v příštích dnech další, na stejná čísla jako vloni se nedostane. Před rokem upekl zhruba jeden a půl tuny vánočního cukroví, letos čeká míň. „Je znát, že lidé víc šetří,“ říká.
Přibližně pět lidí denně si koupí nebo objedná vánoční cukroví také v Cukrárně Ondra v centru Karlových Varů. „Vánoce jsou pro nás zápřah, ale to je moc dobře. Například včera si zde jedna zákaznice objednávala šedesát kilogramových balíčků na firmu,“ řekla Sedmičce prodavačka Dana Prokopová. Podle spolumajitelky Cukrárny Ondra Věry Ondrové její firma letos upeče kolem dvou tun vánočního cukroví. „Prodejní ceny máme stejné jako vloni. Kilogram od sto dvaceti do dvou set dvaceti korun. Záleží na tom, jaké druhy jsou v kazetě nakombinované. Někteří zákazníci si ale odnášejí cukroví v bednách,“ vysvětlila Věra Ondrová.

PŘIJÍMAJÍ OBJEDNÁVKY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ:

* Cukrárna Ondra v centru Karlových Varů, Dr. Davida Bechera 4
* Cukrárna Ondra ve Staré Roli, Závodu míru 53
* Cukrárna Dvořák v Sedleci, Ke Hřišti 137
* Cukrárna Ondřejíčkovi v Otovicích, Hroznětínská ul.
* Cukrárna Ondra, Dlouhá Lomnice u Bochova