Samořiditelná osobní doprava už i ve vzduchu: Číňané představili dron-taxi

dron Ehang 184

dron Ehang 184 Zdroj: Ehang 184

Jestliže jste si mysleli, že drony ve městech mohou převážet jen poštovní zásilky, případně objednávky z fast-foodů, mýlili jste se. Čínská firma Ehang na veletrhu CES v Las Vegas totiž představila první dron na světě, který přepraví vás samotné.

Trend samořídících automobilů se tak rozšiřuje i do vzduchu. Čínský výrobce kvadrikoptér Ehang na CESu představil „osobní přepravní dron“ Ehang 184. Ten spíše připomíná klasickou hobby-kvadrikoptéru s kabinou jednosedadlového vrtulníku. Pasažér však prý nemusí mít pilotní licenci, zadá jen destinaci a pokyn ke vzletu a přistání, o zbytek se stará automat, který dokáže letět rychlostí až 100 kilometrů za hodinu.

Ehang 184Ehang 184 | Ehang 184Ehang 184 na veletrhu CES

Podle Číňanů se stroj dokáže ve vzduchu udržet při maximální zátěži skoro 23 minut a svoji baterii zvládne nabít za neuvěřitelné (a zatím neověřené) dvě hodiny. Oněch 23 minut letu je však vykoupeno limitovanou nosností: sto kilogramů. „Klasického“ Američana či Evropana tak unese horko-těžko.

Model 184 (jeden pasažér, osm vrtulí, čtyři ramena) je prý již připraven k masové produkci a Ehang tvrdí, že usilovně spolupracuje s leteckými regulátory na vývoji legislativy, která by mu co nejdříve umožnila uskutečnit první oficiální komerční let.