Šampionem v letech na lyžích je Slovinec

Roman Koudelka

Roman Koudelka Zdroj: reuters

Český závodník Roman Koudelka potvrdil i na mistrovství světa v letech na lyžích, že již stabilně patří do širší světové špičky. Přestože se mu závod příliš nepovedl, skončil jedenáctý. V týmovém závodě pak skvělým výkonem vytáhl české družstvo na šestou příčku.

V norském Vikersundu závodníky opět zlobilo počasí. Kvůli silnému větru se nakonec neuskutečnila plánovaná čtyři závodní kola, ale o medailistech rozhodl zkrácený závod; skákala se jen dvě kola. Koudelka pokazil první skok, ale druhým se vytáhl na konečnou 11. pozici, což bylo nejlepší umístění z českého týmu.

 

„Ten první skok mě mrzí, to jsem si měl pohlídat. Už od půlky nájezdu jsem věděl, že jsem si špatně sednul, a nešlo s tím nic udělat. Byla to bezmoc,“ popsal pro ČTK svůj let dlouhý jen 189,5 metru. „Byl jsem přemotivovaný,“ dodal český závodník, jenž už ve druhém kole předvedl to, co je jeho standardem. Povedený skok o délce 210 metrů jej vynesl z 18. na 11. pozici.

Závod poprvé v historii vyhrál Slovinec. Překvapivým mistrem světa se stal Robert Kranjec, který zaskočil všechny favority. Druhý skončil domácí závodník Rune Velta a třetí Rakušan Martin Koch, jehož o titul mistra světa připravil pád při skoku dlouhém 243 metrů.

Nedělní závod družstev pak vyhráli podle předpokladů Rakušané, druzí byli Němci a třetí skončili Slovinci. Závod se nevydařil domácím favoritům, Norové skončili čtvrtí.

Český tým chtěl být do pátého místa, snem byla medaile. Závod se mu ale vůbec nevyvedl a jen zásluhou skvělého Koudelky vybojoval alespoň šesté místo. Koudelka si v tomto závodě vylepšil osobní rekord na 226,5 metru.