Samsung se zbavil svého hlavního designéra. Kvůli poklesu prodejů

bývalý vrchní designér Samsungu Chang Dong Hoon

bývalý vrchní designér Samsungu Chang Dong Hoon Zdroj: Samsung

Když se něco přestane dařit, odnese to někdo z vedení. V případě jihokorejské Samsung Electronics na tuto "poučku" doplatil hlavní designér , Chang Dong Hoon. Vedení elektronického giganta sice v krátkém e-mailovém vyjádření neuvedlo přesný důvod jeho odsunutí na jinou pozici, podle analytiků však jde o reakci na nepřesvědčivé prodeje mobilů.

Na uvolněné místo nastoupil Lee Min Hyouk, který bude zodpovědný hlavně za design mobilních zařízení, obzvláště pak sérií Galaxy S a Note. Chang Dong Hoon bude dál rozvíjet celofiremní designovou strategii.

Výměna přišla poté, co Samsung reportoval nejnižší prodeje mobilních telefonů za posledních pět kvartálů. Na hlavních rozvíjejících se trzích mu totiž ubírají podíl hlavně zlepšující se čínští výrobci. Mobilní telefony jsou v současnosti hlavním zdrojem příjmů Samsungu - na celkovém zisku mají více než dvoutřetinový podíl.

Personální výměna potvrzuje, jak moc se Samsung snaží svoji strategii v segmentu mobilních telefonů změnit, uvedl pro agenturu Bloomberg analytik Nam Dae Jong z Hana Daetoo Securities v Soulu.

„“

Provozní zisk Samsungu v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o čtyři procenta na 8,4 bilionu wonů (přes 159 miliard korun). Nižší byl již druhé čtvrtletí za sebou. Za poklesem stojí především snížení cen chytrých telefonů. Tržby zůstaly na 53 milionech wonů (jeden bilion korun).