SAP hledá odlišné úhly pohledu, bude zaměstnávat autisty

Sídlo českého SAPu

Sídlo českého SAPu Zdroj: Jan Sedlak

Německý výrobce podnikového softwaru SAP hodlá v příštích letech přijmout stovky lidí trpících autismem. Firma tvrdí, že tito lidé mají jedinečný talent pro práci v informačních technologiích. Do roku 2020 by autisté měli představovat asi procento všech zaměstnanců firmy. SAP má po celém světě zhruba 65 tisíc zaměstnanců.

Šest lidí trpících autismem již SAP zaměstnává ve svých kancelářích v indickém Béngalúru, kde testují software. Podle firmy stojí tito zaměstnanci i za tím, že se v podniku zvýšila produktivita práce. SAP chce teď autisty zaměstnat i v jiných zemích.

„Jen díky zaměstnávání lidí, kteří uvažují jinak a kteří podněcují inovace, bude SAP připraven čelit úkolům 21. století,“ řekla členka vedení SAP Luisa Delgadová pro BBC. Firmě pomůže nové zaměstnance najít dánská organizace Specialisterne, která pomáhá autistům najít uplatnění v IT společnostech.

Autismus je vrozené postižení některých mozkových funkcí. Autisté v některých oblastech běžného života naprosto selhávají, mají obvykle problémy se sociální interakcí. Někteří jsou ale nadprůměrně inteligentní a jsou schopni věnovat mimořádnou pozornost detailům. Různými formami autismu trpí asi procento světové populace.

SAP se soustředí na software vhodný pro potřeby podnikatelů a firem, například na programy pro správu mezd, evidenci zásob a vedení účetnictví. Proniká však i do takzvaných „cloud“ technologií, které umožňují ukládat data a procesy přes internet na vzdálené servery jiných firem. Díky tomu pak mohou ušetřit na nákladech.