SAP koupil Fieldglass. Vstupuje na trh o velikosti tří bilionů dolarů

Jim Hagemann Snabe (vpravo), co-CEO SAP.

Jim Hagemann Snabe (vpravo), co-CEO SAP. Zdroj: SAP

SAP se opět skrze akvizici rozhodl rozšířit svojí nabídku cloudových aplikací pro firmy. Německý softwarový obr za nespecifikovanou částku získal americkou společnost Fieldglass, díky čemuž opět poukázal na to, kde jsou peníze – v lidských zdrojích a nástrojích kolem. Do stejné oblasti v posledních měsících investují také konkurenti typu Oracle.

I když SAP neříká, kolik za Fieldglass dal, zřejmě to nebude úplně nejmenší částka. Společnost funguje od roku 1999, v roce 2010 získala investici 162 milionů dolarů, celkově si přišla na 173 milionů dolarů a byla ohodnocena na více než 220 milionů. Firma dlouhodobě patřila mezi to nejlepší ve své oblasti a v posledních osmi letech vždy vykazovala zisk s ročním nárůstem dvou milionů nových uživatelů.

Fieldglass operuje na trhu se softwarovými nástroji, které umožňují spravovat různé dočasné pracovní síly. Společnosti tak díky tomu mohou poměrně jednoduše například najímat sezónní pracovníky, krátkodobé zaměstnance podle aktuálních potřeb, nezávislé odborníky, konzultanty a podobně. V podstatě jde tedy o správu lidských zdrojů, které nejsou přímo zaměstnanci na hlavní pracovní poměr.

Trh větší než tři biliony dolarů

SAP si koupil cloudovou službu, která umožňuje tyto záležitosti řešit za pravidelný poplatek a pomáhá nejenom s technickými záležitostmi, ale také s legislativou, začleněním do dalších systémů a podobně. SAP bude Fieldglass postupně integrovat do svých dalších aplikací, zejména tedy do ostatních nástrojů pro HR a správu lidských zdrojů. Má jít také o doplnění k dřívějším akvizicím Ariba a SuccessFactors.

Trh s „dočasnými pracovníky“ má podle různých statistik velikost zhruba 3,3 bilionu dolarů a jeho význam ve světě i v Česku stále více roste. Investice ze strany SAPu se tak jeví poměrně prozíravě.

Do HR nástrojů v cloudu investuje také konkurence, například Oracle si za 1,9 miliardy dolarů pořídil společnost Taleo.

Fieldglass nebyl kótovaný na burze, operoval na více než 10 trzích a podle prohlášení současného vedení bude moci díky SAPu výrazně expandovat po celém světě. Společnost aktuálně zaměstnává 350 lidí. Obchod bude uzavřen do konce čtvrtletí aktuálního fiskálního roku.

SAP se aktuálně snaží modernizovat a být více přitažlivý. I díky cloudu, in-memory, mobilním zařízením a podobně. Více v Connected s šéfem české a slovenské pobočky Romanem Knapem.