Sázavafest chystá oslavu jubilea

Diváky srpnového Sázavafestu čekají oslavy i našlapaný program.

Rocková hudba, tisíce lidí, pivo, pohoda. Co? Sázavafest. Kdy? 5.–7. srpna 2010. Kde? V Kácově. Z řady strohých údajů vybočuje kulaté výročí. Jeden z největších českých hudebních festivalů se letos uskuteční už podesáté.

„Celý festival bude taková jubilejní party,“ říká hlavní organizátor Sázavafestu Pavel Kloupar. „S většinou kapel jsme domluveni, že zahrají speciální sety k téhle příležitosti,“ dodal pořadatel.

Desátému výročí odpovídá i dramaturgie festivalu. Na pódiu se objeví osvědčená jména. „Chtěli jsme, aby zde letos hrály kapely, které k Sázavafestu prostě patří,“ uvedl Kloupar.

Kácovem tak bude znít hlas Kamila Střihavky, Mira Žbirky, Anny K., kapel Support Lesbiens, Monkey Bussines nebo Sto zvířat. Zazpívá i nestárnoucí Marta Kubišová. Jen kvůli desátému ročníku Sázavafestu se dá znovu dohromady skupina Walk Choc Ice.

Sázavafest láká fanoušky i na zahraniční hvězdy. Přijet by mohla například Morcheeba, do které se vrací zpěvačka Skye Edwardsová. „Ano, i s nimi jednáme. Oslovili jsme dalších zhruba deset velkých jmen.

Jednání někdy bývají složitá, ale do konce dubna bychom chtěli mít o hlavních hvězdách jasno,“ tvrdí Kloupar.

Návštěvníky čeká i několik novinek. „Plánujeme v Kácově rozmístit například mobilní bankomaty, místní benzinka by měla mít otevřeno po celou dobu festivalu,“ nastínil plány starosta Kácova Jaroslav Buchal.

Letní Sázavafest bude mít letos dva mladší bratry. Už na začátku dubna se v Praze uskuteční jarní Sázavafest. Podobná akce se uskuteční také v Zábřehu na Moravě.

Kácov letos neožije jen rockovou hudbou. V červnu tam uspořádají duchovní festival s názvem Pro Ježíše 2010. „Chceme využít atmosféru a zkušenosti, které máme se Sázavafestem,“ uvedl starosta Buchal.