Sázkovky Betfair a Paddy Power fúzují za 5,5 miliardy liber

Betfair

Betfair Zdroj: gaming-awards.com

Britská on-line herní a sázková společnost Betfair a její irský konkurent Paddy Power se dohodly na fúzi v hodnotě 5,5 miliardy liber (203,5 miliardy korun). Spojením vznikne jedna z největších on-line herních a sázkových firem na světě podle objemu tržeb, které nyní dosahují asi 1,1 miliardy liber. Firmy uvedly, že stále jednají o některých podmínkách transakce, na hlavních bodech spojení se nicméně už dohodly.

Akcionáři Paddy Power by po dokončení fúze měli vlastnit ve sloučené skupině podíl 52 procent, akcionáři Betfair pak 48 procent. Akcionáři Paddy Power také po dokončení transakce obdrží mimořádnou dividendu, celkem se mezi ně rozdělí 80 milionů eur (2,2 miliardy korun).

Spojení je další z řady fúzí a akvizic v sektoru hazardních her a sázek, ve kterém firmy v Británii čelí vyššímu zdanění a přísnějším regulacím. Obě firmy však doufají, že dohodnuté spojení jim pomůže lépe konkurovat na nových i současných trzích. V červenci uzavřely dohodu o sloučení firmy Ladbrokes a Gala Coral, vzniknout by tak měla skupina s tržní hodnotou asi 2,3 miliardy liber. Firmy 888 a GVC Holding pak bojují o on-line herní společnost Bwin.party Digital Entertainment.

Tržní kapitalizace Paddy Power je nyní 3,46 miliardy eur (93,7 miliardy korun), zatímco tržní kapitalizace Betfair činí 2,43 miliardy liber (téměř 90 miliard korun). Paddy Power vznikla v roce 1988 spojením tří irských sázkových firem. V Irsku má podnik 250 sázkových kanceláří, dalších 339 v Británii. Největší podíl na jejím růstu mají však internetové aktivity, mimo jiné je největší internetovou značkou v Austrálii.

Společnost Betfair vznikla v roce 1999. Na jejích internetových stránkách mohou uživatelé po celém světě sázet na sportovní události, včetně koňských dostihů.