Schizofrenní válečná akce s tankem a železným srdcem

Železná srdce

Železná srdce Zdroj: falcon

Po filmech Patrola či Street Kings o drsných policistech z drsných ulic Los Angeles, na nichž sám vyrostl, se David Ayer vrátil k druhé světové válce, jíž se týkala i jeho první scenáristická práce na Ponorce U-571.

Slogan jeho novinky připomíná, že válka nikdy nekončí tiše. A Železná srdce opravdu zobrazují poslední měsíc konfliktu ne jako vítězný pochod, ale jako krvavou řež plnou bláta, špíny a mrtvol. Píše se duben 1945, ale Hitler ještě žije a němečtí vojáci se brání fanaticky a panicky. Ani Brad Pitt nemůže v této apokalypse zaručit osazenstvu svého poruchového tanku, že se ještě někdy dostane domů.

Velitel tankistů se ve filmu samozřejmě nejmenuje Brad Pitt, jeho postavení mezi vojáky je ale podobné jako postavení jeho hvězdného představitele mezi herci. Zodpovědnost leží na něm, stejně jako pozornost a aura celebrity zvládající mnohé. Už v tom ale leží základní problém filmu. Zablácená Železná srdce se na jednu stranu hlavně díky přesvědčivé výpravě a detailům snaží o realismus, v rámci žánru ne příliš obvyklý důraz na krutost, barbarství a spoušť, v níž i američtí vojáci střílí protivníky do zad.

Přitom je ovšem zápletka filmu o prvních dnech naivního nevinného nováčka (Logan Lerman) v týmu zkušených cyniků vystavěná na žánrových klišé. Kromě mladíka zastupujícího pohled diváků už žádný z tankistů, i přes nemytý vzhled a neslušné chování stále chlapíků se zlatým americkým srdcem, nepůsobí moc opravdově, snad jen ten nejlépe zahraný Shiou LaBeoufem.

Bitvy a útoky, v nichž různé zbraně mají různě barevné střely, k tomu vypadají jako akce v Hvězdných válkách a ke všemu vyhrává patetická hudba buď piano nebo dramatické sbory typu Carmina Burana. A takovou schizofrenii ani Brad Pitt neunese.

Železná srdce
(válečný, USA 2014, 135 minut)
Režie a scénář: David Ayer
Hrají: Brad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf, Michael Peňa
Hodnocení: 40 %