Se zabezpečením budov výrazně pomůže elektronika

Oblast zabezpečení staveb a nemovitostí se během posledních let velmi bouřlivě rozvíjí.

Sbudováním nových obytných, kancelářských, obchodních, průmyslových a dalších objektů s rozsáhlou vnitřní infrastrukturou bylo nutné vhodnými způsoby zajistit i jejich celkovou bezpečnost – tedy vnější ochranu, kontrolu vstupu a další části, které vzhledem k jejich složitosti již nebylo možné zabezpečovat pouze fyzickou ostrahou. Řešením se stalo elektronické a technické zabezpečení propojené s elektronickým řízením budov. A právě tato oblast zabezpečení zaznamenala nejvýraznější technický pokrok, díky němuž byla rychle dohnána ztráta oproti vyspělým zemím. Navíc se objevily nové přístupy a řešení, jejichž využitím se český trh dostal v oblasti komplexních zabezpečovacích systémů na úroveň vyspělých států Evropy.

Elektronické zabezpečovací systémy byly díky nemalé finanční investici a vysokým provozním nákladům doménou převážně velkých komerčních objektů. Současné systémy jsou cenově dostupné i pro běžného stavebníka a jednodušší systémy se poslední dobou začínají prosazovat i v běžných bytových jednotkách. EZS jsou stále zdokonalovány, nemalým přínosem pro tuto oblast byl i rozmach internetu, a to především jednoduchou komunikací mezi výrobcem a provozovatelem. Právě díky této zpětné vazbě byly do systému implementovány nejčastější požadavky zákazníků. Systémy se tak staly uživatelsky mnohem příznivější.

V současnosti je na českém trhu k dispozici obrovská spousta techniky od různých výrobců. Cílem tohoto textu není popisovat vše, co lze na trhu najít, k tomuto účelu existují rozsáhlejší a komplexnější webové prostory, kterým se stále věnují specialisté, kteří mají na starost podrobně sledovat tuto problematiku.