Sedm sportovních "nej"

Sedmička vybrala sedm sportovních momentů roku 2009 z Polabí.

1. Postup Čáslavi

Příběh čáslavských fotbalistů dlouho připomínal krásnou pohádku. Před dvěma lety se zázračně zachránili ve druhé lize až v posledním kole.

V loňské sezoně překvapili všechny soupeře, skončili druzí za pražskými Bohemians 1905 - a mohli hrát první ligu.

Čáslav si slávy užívala plnými doušky.

„Jsem hrdý na své mužstvo. Hráči jsou úžasní a inteligentní. Nemají možná takovou herní úroveň jako ostatní soupeři, ale mají daleko větší srdce,“ svěřoval se po úspěchu dnes už bývalý trenér Čáslavi Miroslav Koubek.

2. Prodej ligy Slovácku

Jenže příběh Čáslavi opravdu připomíná pohádku, tu se špatným koncem. Postup do první fotbalové ligy sice hráči na trávníku vybojovali, ale vedení klubu kvůli ekonomické náročnosti nejvyšší soutěže prodalo práva na první ligu Slovácku.

„Stadion na ligu nemáme, ani nejsme schopni vytáhnout dvacet milionů korun na úpravy, proto jsme se rozhodli k tomu kroku,“ přiznal manažer středočeského klubu Martin Svoboda. Prodej prvoligové soutěže schválil v červnu fotbalový svaz.

3. Nymburk kraluje dál

Už šestý titul za sebou vybojovali basketbalisté Nymburka. Šampioni ztratili v celém ligovém ročníku jediný zápas, sezonu zakončili s famózní bilancí 49 výher, jedna porážka. Ve finále smetli 4:0 na zápasy tým Nového Jičína.

„Nymburk je oproti ostatním klubům v lize finančně zajištěný nad poměry. A v takové situaci od nás nikdo nic jiného než titul nečeká,“ prohlásil kapitán Ladislav Sokolovský, který má doma už osm titulů.

4. Poděbrady přežily

V nelehké ekonomické situaci se ocitl basketbalový tým Poděbrad. Po loňské sezoně zažil pár týdnů nejistoty, zda vůbec nastoupí do Mattoni NBL.

Rozpočet klub snížil o pětatřicet procent. Problém měl i s halou, která nevyhovuje regulím basketbalové federace. Poděbrady nakonec dostaly výjimku.

5. Kolín s Američany

Terry Smith a Brad Jones. Na první pohled „jen“ dva noví Američané na soupisce prvoligového basketbalového klubu z Kolína.

Do třetí sezony v nejvyšší soutěži vstoupili basketbalisté BC Kolín sympaticky a po čtyřech kolech měli na kontě tři výhry. A kdo tým Polabanů táhl? Smith s Jonesem.

Oba američtí mladíci se v Kolíně uvedli na výbornou. Brad Jones přišel do Kolína z Kosova, Terry Smith z americké univerzity.

6. Draci na šampionátu

Sledge hokejisté Kolína sahali v loňské sezoně na bronzovou medaili. Nakonec Draci slibně rozjetou sérii s Olomoucí prohráli a získali nepopulární čtvrté místo. Přesto za svůj výkon zaslouží uznání.

Toho si všimli i reprezentační trenéři, kteří na mistrovství světa povolali tři hráče z kolínského týmu.

7. Katzurinovo sbohem

Izraelský trenér šestinásobných basketbalových mistrů z Nymburka po této sezoně u týmu končí.

Čtvrtý rok tak bude pro Katzurina, jenž je zároveň trenérem polské reprezentace, poslední.

„Opravdu je letošní sezona má poslední. Myslím, že jsem klubu předal to nejlepší, co jsem mohl, a že je čas získávat inspiraci někde jinde. Čtyři roky u jednoho týmu je tak akorát,“ nechal se slyšet pětapadesátiletý náročný trenér Katzurin.