Sedm týdnů do půlmaratonu

Tréninkový seriál Sedmičky pomalu míří do finále. Kdo poctivě trénuje, může se už za dva měsíce postavit na start pardubického půlmaratonu.

Necelé dva měsíce zbývají těm, kteří se společně se Sedmičkou připravují na Pardubický vinařský půlmaraton.

„Budeme muset začít naběhávat víc kilometrů, ubírat na chůzi, ale také si dávat větší pozor na to, co jíme a pijeme před a po tréninku,“ říká běžecký trenér Jan Rýdlo.

Důležité je především dodržovat pitný režim v průběhu celého dne. „Pít bychom měli hlavně neslazené vody nebo čaje. Před a hlavně po tréninku je dobré doplnit vypocené minerály pomocí kvalitních iontových nápojů, které obsahují i jednoduché cukry,“ tvrdí Rýdlo.
I rekreační běžec by si měl hlídat, co jí.

Není rozhodně nic příjemného, když se před tréninkem najíte a při běhání je vám pak těžko. „Někomu stačí nejíst před běhámím dvě hodiny, někdo potřebuje delší prodlevu. Rozhodně ale nevadí, když si před tréninkem dáme nějakou sladkou tyčinku nebou kousek čokolády. V průběhu dne bychom měli zapomenout na těžká jídla a zaměřit se na lehce stravitelné kuřecí nebo rybí maso, k tomu hodně zeleniny a ovoce. Rozhodně se nemusíme bát sladkých jídel, které lehce spálíme,“ říká zkušený trenér.

Osmý tréninkový týden

1. trénink - běh deset až dvanáct kilometrů. Možno přejít i do chůze

2. trénink - druhý den vyklusat pět kilometrů. Proložit to pěti rovinkami (100 metrů) rychlého běhu, zpět chůze

3. trénink - fartlek - šest až osm kilometrů běhu, kdy střídáme pomalé a svižné tempo běhu v poměru 3:1. Druhý den výklus 20 minut