Sedmero krkavců od Alice Nellis neděsí, ale baví

Sedmero krkavců

Sedmero krkavců Zdroj: bohemia mp

Po loňských Třech bratrech Jana Svěráka přichází do kin další česká pohádka vycházející z klasické předlohy, tentokrát Sedmero krkavců režisérky Alice Nellis. A jako Tři bratři, i Krkavci zatím patří k tomu nejlepšímu, co se u nás za poslední rok natočilo. Nová verze klasiky známé i od Boženy Němcové nepřekračuje svůj žánr. Zato ho naplňuje s chutí, lehkostí a překvapivou dávkou vtipu.

Nellis se odhodlala zlomit prokletí předchozích temných televizních adaptací Ludvíka Ráži z let 1967 a 1993, které řadu dětí spíš vyděsily, a příběh pojala víc jako příjemnou komedii pro celou rodinu. Základní zápletka zůstala, sedm bratrů hlavní hrdinky je vinou matčina neuváženého přání vysloveného v hněvu zakleto do krkavců a mladá Bohdanka musí splnit náročný úkol, aby je vysvobodila. Živá nezbedná dívka milující své rodiče tím okamžitě dokáže svou trpělivost, odhodlání, pracovitost a další chvályhodné vlastnosti. Až se po začátku, kdy film letmo naznačí matčino trauma a odtažitost, chvíli zdá, že tu nebude horšího nepřítele než kopřiv. Pak do svižného vyprávění vstoupí málo sebevědomý, dobrý koktavý princ, jeho zábavně marnivý bratr a licoměrná zlá královna a vše naštěstí začne být o něco víc dramatické.

A také vtipnější. V podání energické Marthy Issové umí být Bohdanka výmluvná a emancipovaná i beze slov a její interakce s ostatními postavami vedou k mimořádně povedeným komickým scénkám. Nellis šla podobnou cestou jako nedávno Kenneth Branagh v Popelce – rozhodla se staré pohádce dodat nový elán pomocí víc uvěřitelných postav, živých dialogů a schopných herců. Sice tu nemá k dispozici tak omračující kostýmy a výpravu, ale i krása slovenské přírody využitá v leteckých záběrech zaujme.

Nedokonalosti jako očividně digitální let krkavců nebo špatné české postsynchrony slovenských obyvatel v Bohdančině rodné vsi se při dobré vůli dají přejít. Horší to je s poněkud suchopárným koncem, kde se nepozorným dětem vysvětluje, co už dospělým dávno došlo. I tak ale tato radostná verze Sedmera krkavců zaslouží doporučit a nejen díky tomu, jak dobrým vzorem může být jeho hlavní hrdinka pro děti.

Sedmero krkavců
(pohádka, Česká republika/Slovensko, 97 minut)
Režie: Alice Nellis
Hrají: Martha Issová, Lukáš Příkazský, Sabina Remundová, Václav Neužil
Hodnocení: 70 %