Šéf Amazonu našel v moři motory Apolla

Start mise Apollo 11 16. července 1969

Start mise Apollo 11 16. července 1969 Zdroj: Profimedia.cz

Blízký pohled na motory F-1 rakety Saturn V
motor F-1
Pohled za Zemi z Měsíce (mise Apollo 11)
Saturn V – dnes již muzejní exponát
5
Fotogalerie

Miliardáři se mohou se svými penězi věnovat speciálním zábavám. Server Sme.sk připomíná třeba režiséra Jamese Camerona, který se před několika dny potopil až na dno Marianina příkopu, a zkoumání hloubek se věnuje také šéf internetového knihupectví Amazon Jeff Bezos. Ten našel v moři motory z rakety Saturn V.

Raketa Saturn V pomáhala v roce 1969 vystřelit první lidi na Měsíc. Motory F­1se oddělily poté, co misi dostaly z atmosféry Země, a následně spadly do Atlantického oceánu. Bezosovi se podařilo lokalizovat je 4300 metrů pod hladinou.

Aspoň jeden z nich chce vytáhnou z vody. „Neviíme, v jakém jsou stavu. Do oceánu spadly velkou rychlostí a ve slané vodě ležely víc než 40 let. Na druhé straně – jsou z pevného materiálu, tak uvidíme,“ řekl podle BBC Bezos, podle kterého kterého jsou motory moderním zázrakem.

 

Přiznává, že motory, které dosáhly výkonu až 32 milionů koní, jsou majetkom NASA, nicméně doufá, že mu agentura dovolí vystavit je v leteckém muzeu v jeho rodném Seattlu. Další součásti misí Apollo jsou vystavené ve Washingtonu.

„Artefakty z prvních pokusů o dobývání vesmíru vždy vzbuzují velký zájem a tento objev jen zvýší nadšení lidí, kteří se zajímají o historii NASA,“ uvedl ve svém prohlášení mluvčí NASA Bob Jacobs.

Přesný termín vytáhnutí osmitunových motorů zatím není známý. Pokud by Bezos chtěl ve své snaze pokračovat, může mít ještě spoustu práce.

Na dně oceánů je množství částí raket z prvních pokusů o vesmírné cesty, přitom není jasné, kolik z nich se zachovalo.

Chyba počítače i hadr plný bakterií: Apollo 11 odstartovalo na Měsíc před 50 lety. Více zde >>>