Segway koupí čínská firma, která jej v posledních letech kopírovala

Turisté na segwayích v centru Prahy

Turisté na segwayích v centru Prahy Zdroj: Steven Lilley, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Čínská společnost Ninebot koupí amerického výrobce dvoukolových elektrických vozítek Segway. Cenu transakce Číňané nezveřejnili. Společnost Ninebot vznikla teprve v roce 2012 a vyrábí řadu motorizovaných dopravních prostředků na krátké vzdálenosti.

Segway loni v září předložil americké Komisi pro mezinárodní obchod (ITC) stížnost na Ninebot a další čínské firmy, které podle něj porušují jeho patenty a autorská práva. Segway požádal o zablokování dovozu konkurenčních vozítek do USA, dohoda ale pravděpodobně znamená vyřešení sporu.

Převzetí společnosti Segway je další z řady snah čínských firem koupit zahraniční značku nebo technologii. Je ale také další kapitolou pro firmu Segway, která již několikrát změnila majitele a zatím se jí nepodařilo dostát humbuku, který se kolem firmy objevil v roce 2001. Zakladatel firmy Dean Kamen prohlašoval, že jeho vynález bude znamenat zásadní změnu v dopravě. Zájem o vozítko však zůstal nízký a ani jeho reputace není příliš dobrá kvůli několika známým neštěstím, včetně nehody bývalého amerického prezidenta George Bushe mladšího v roce 2003.

Ninebot uvedl, že akvizici financuje pomocí nové investice 80 milionů USD (2,1 miliardy korun). Tu obdržel od skupiny, která zahrnuje americkou investiční společnost Sequoia Capital, dále fond Shunwei Foundation a čínského výrobce chytrých telefonů Xiaomi. V roce 2009 firmu Segway koupil britský milionář James Heselden. Ten o rok později zemřel, když podle médií náhodou sjel na dvojkolce z útesu. V roce 2013 se novým majitelem firmy Segway stala společnost Summit Strategic Investments.