Seriálová recenze: Diana, Alžběta a Železná lady. Trio hrdinek z nové řady Koruny víří vášně

Čtvrtou řadu Koruny ovládají tři ženy, které si nedokážou porozumět.

Čtvrtou řadu Koruny ovládají tři ženy, které si nedokážou porozumět. Zdroj: Netflix

Jako Alžběta se vrátila stále skvělá Olivia Colmanová.
V roli Margaret Thatcherové překvapuje Gillian Andersonová, která kromě dokonale nastudovaných gest a hlasu první britské premiérky předvádí komplexní ženu dalece překračující zjednodušenou image Železné lady.
Netflix již 15. listopadu uvede premiéru 4. řady seriálu Koruna.
Emma Corrin v seriálu The Crown v roli Diany
Emma Corrin v seriálu The Crown
18
Fotogalerie

Úspěšný seriál Koruna, který pro Netflix připravuje známý scenárista Peter Morgan, získává s každou sezonou na popularitě. Čtvrtá řada čítající opět deset dílů pohled do soukromí britské královny Alžběty II. rozšířila o události osmdesátých let.

Tak jako třetí řadu rámovala vláda labouristy Harolda Wilsona považovaného za královnina oblíbence, novou sérii ohraničuje nástup a odchod Margaret Thatcherové. S ní naopak Alžběta dobré vztahy neměla a jejich střet naplňuje hned několik epizod. Včetně těch nejlepších – Michael Fagan, v níž osud jednoho zoufalce odkryje odvrácenou stránku politiky konzervativní strany, a Balmoralská zkouška, kde je dcera zelináře Thatcherová konfrontována se sebezahleděností privilegovaných.

Obě stejně staré dámy dostaly v Koruně stejně mocné představitelky. Jako Alžběta se vrátila stále skvělá Olivia Colmanová, v roli Thatcherové překvapuje Gillian Andersonová, která kromě dokonale nastudovaných gest a hlasu první britské premiérky předvádí komplexní ženu, dalece překračující zjednodušenou image Železné lady.

Třetí hlavní hrdinkou se v této sérii stává Diana Spencerová ve výborném podání neznámé Emmy Corrinové, mladičká novomanželka, jejíž zdánlivě pohádkový příběh je od začátku prezentován jako tragický omyl. Ve vysvětlení odtažitého chování královské rodiny k oblíbené princezně však nová řada, jejíž slogan zní „Změna proti tradici“, nečekaně selhává.

Tento vztah citelně postrádá nuance vztahu mezi Alžbětou a Thatcherovou. Možná i proto nyní Koruna tolik víří vášně, britský ministr kultury dokonce navrhl, aby Netflix diváky u každého dílu upozorňoval, že se jedná o fikci.

Morganova fabulace vycházející z nastudovaných faktů a orientovaná víc na privátní než veřejnou sféru zůstává svůdná a atraktivní, zvlášť když je podána v tak profesionálním balení. Koruna stále vyniká kromě noblesní výpravy, kostýmů, nadmíry dobrých herců a vytříbené kamery i promyšlenou režií obohacující děj o čitelné, ale přesné metafory. Sama historie pak zajišťuje, že seriál bude mít i v dalších dvou sezonách stále o čem vyprávět.

 

KORUNA, 4. ŘADA (drama, Velká Británie 2020, 9h 4 min – 10 epizod)

Režie: Benjamin Caron, Paul Whittington, Julian Jarrold, Jessica Hobbsová Scénář: Peter Morgan
Hrají: Olivia Colmanová, Gillian Andersonová, Emma Corrinová, Josh O’Connor
Hodnocení: 80 %

Autorka je spolupracovnicí redakce