Sevilla: Pulzující srdce Andalusie

Sevilla

Sevilla Zdroj: Profimedia.cz

Ulicemi se pomalu trousí ženy v pestrobarevných přiléhavých šatech s volány a růžemi ve vlasech. Z druhé strany náměstí Nueva plaza je slyšet klapot kopyt. Vyšňoření jezdci v krásných kloboucích a kamizolách hrdě přijíždění ke kostelu svatého Salvadora. Na Sevillu nic neobvyklého. To jen začíná další z mnoha svátků — tentokrát oslava Letnic, zde nazývaná Rocío!

Španělsko je zemí s bohatou, často neuvěřitelnou historií. Sevilla je toho jasným důkazem. I když ve vnitrozemí, právě a pouze odtud mohly po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem vyplouvat lodě do Nového světa a sem se zase plné surovin vracely. Společně s Madridem je Sevilla výspou býčích zápasů. Zde se uskutečnila slavná světová výstava Expo hned dvakrát – v roce 1929 a 1992. Je to zase Sevilla, kde se konají jedny z největších oslav Velikonoc – Semana Santa. Navíc jsou zde ve třetí největší katedrále Evropy uloženy ostatky Kryštofa Kolumba.

SevillaSevilla | Tomas Hajek

Na co nesmím zapomenout, je flamenco! Letos Sevilla hostí od září do začátku října další ročník bienále flamenka. Hudební styl, v němž se představují a při bienále i soupeří v interpretaci nejen tanečníci a tanečnice, ale také zpěváci a hráči na kytaru. Flamenco si však můžete užít při návštěvě města v kteroukoli roční dobu. Kromě muzea, kde vedle expozic můžete vidět i představení nebo se přihlásit do kurzů, je ve městě mnoho podniků, které velmi často nabízejí představení zpěváků a tanečníků flamenka. Večer v jednom z takových podniků bude mít neopakovatelnou atmosféru, pro Středoevropana navíc s nádechem tajemna, vášně a exotiky.

Ochutnávka historie

Sevilla je plná překvapení. Program si samozřejmě můžete naplánovat. A jsou místa, která byste vynechat rozhodně neměli. Ale je skoro jisté, že vám plány zpřetrhá nějaká událost, se kterou jste nepočítali. I moje návštěva začala nečekaně. Centrum města hemžící se pestře oděnými muži, ženami i dětmi, pečlivě ozdobené povozy, tažené páry volů, to vše mne zastihlo v Seville hned první den mojí návštěvy, a jak se ukázalo, nešlo o slavnost zrovna lokální. Do malého městečka Rocío asi osmdesát kilometrů od Sevilly v národním parku Donana se pravidelně na druhý den Letnic sjíždějí statisíce věřících nejen z Andalusie, ale v podstatě z celého Španělska. Poutníci přitom cestují právě zmíněnými vozy, v tradičních oděvech a každoročně se tak postarají o velkolepou podívanou.

SevillaSevilla | Tomas Hajek

SevillaSevilla | Tomas Hajek

Mudéjar se zejména v Andalusii rozvíjel skoro 200 let a právě kombinace gotiky, renesance a muslimského stylu působila zvláštně. „Z tohoto období pochází výraz něco španělského, ve smyslu něco divného,“ říká průvodkyně Mercedes a vede mne do pravé části Alcázaru, který nechala vystavět Isabela Kastilská v roce 1503. Právě z tohoto křídla Alcázaru byly organizovány výpravy do Indie, tedy vlastně do Ameriky.

Unikátní římská vína

Jste-li milovníky vína, máte právě v Seville možnost ochutnat originální edici římských vín, která vytvořil tým vinařů, historiků a archeologů. Příprava vinného moku vychází z dochovaných záznamů z římské doby. K dispozici jsou čtyři typy červených vín, jejichž základ tvoří odrůda Cabernet Sauvignon. Každé se hodí k jinému jídlu, jejich vůně i chuti jsou zcela originální. Mulsum obsahuje stopy pryskyřice, Sanguis má chuť okvětních lístků růží, Antinoo voní a chutná po fialkách a Messalina zase po skořici.

Palác je celý prodchnut zajímavými detaily. Když se soustředíte na mozaiku, zjistíte, že složité kachle jsou vyskládány z desítek drobných různobarevných kousků štípané keramiky. Stavitelé totiž neuměli kachle glazovat tak, aby se barvy neslily dohromady. Na mnoha místech také můžete vidět malby či kachle s latinským nápisem „plus ultra“. Známější „non plus ultra“ znamená „…a dál už nic“, tedy konečnost světa před objevením Ameriky Kryštofem Kolumbem. Tento výraz byl rovněž doplněn dvěma svislými sloupy, které do gibraltarské úžiny na konec Evropy a Afriky postavil bájný Herkules. Po objevení Ameriky byl latinský výraz změněn na „plus ultra“ (a dál) a dodnes je v kombinaci se zmíněnými sloupy používán například na španělské vlajce. Alcázar je v současnosti výjezdním sídlem španělských králů. Když navštíví Andalusii, je komplex i s rozsáhlými zahradami pro veřejnost uzavřen.

Za Carmen i Eiffelem

Když se vydáte od Alcázaru na jih k autobusovému nádraží, musíte projít kolem budovy sevillské univerzity, která dříve bývala tabákovou továrnou – Fábrica de Tabacos. Právě zde se odehrává Bizetova Carmen. Jen kousek odtud začíná rozlehlý areál pavilonů někdejší světové výstavy z roku 1929, nazývané též výstavou iberoamerickou, obdobou dnešního Expa. Hlavním bodem obřího parku je Plaza de Espana s monumentálním obloukovitým komplexem, který je po vnitřní straně vyzdoben keramickými obklady se scénami z jednotlivých španělských provincií. Každá oblast měla po stranách dvě lavice a dokonce dvě keramické „knihovny“, kde si každý návštěvník mohl po dobu výstavy listovat v knihách vztahujících se k daným provinciím.

SevillaSevilla | Tomas Hajek

Za zmínku jistě stojí také návštěva čtvrti Tirana, kterou s centrem Sevilly spojuje železný most přes řeku Guadalquivir, postavený slavným Gustavem Eiffelem. Na břehu řeky je rovněž malé námořní muzeum umístěné v takzvané Zlaté věži, která dříve sloužila k obraně města a do níž se také ukládalo zlato přivážené loděmi z Ameriky. Pokračovat bych mohl relaxem v některých z arabských lázní v centru města, kde v tichu a šeru podzemních bazénů či pod rukama zručných masérek zapomenete na shon a horko, které je pro Sevillu tak časté. Vyjet se dá také za město, například do starého římského města Italica, jež leží zhruba devět kilometrů od Sevilly. Právě zde se narodili císaři Hadrianus a Traianus.

Kdo má raději přírodu, mohl by vzít za vděk návštěvou rodinného statku ze 17. století nedaleko Sevilly. Cortijo El Esparragal nabízí i ubytování, ale můžete si sem zajet jen na večeři do místní restaurace, pro kterou zdejší kuchař oživil tradiční recepty z tohoto regionu.