Seznam koupil třetinu firmy Mautilus, vstoupí tak do chytrých televizí

Jak z chytrých
televizí vytěžit maximum

Jak z chytrých televizí vytěžit maximum

Česká internetová jednička Seznam dál expanduje na domácím trhu. Velmi aktivní je v poslední době zejména při posilování vlastního videoobsahu v rámci portálu Stream.cz. Jeho nejnovějším úlovkem se stala brněnská firma Mautilus. Kolik přesně Seznam za 35procentní podíl ve společnosti zaplatil, není známo.

„Jde o středně velkou investici. Je výrazně vyšší než částky, které jsme letos vložili do menších projektů,“ řekl pro týdeník Euro šéf byznys developmentu v Seznamu Marek Nový. Pravděpodobně se tedy jedná o desítky milionů korun.

Mautilus sídlící v Jihomoravském inovačním centru je v odborných kruzích známé jméno. Společnost na zakázku vyvíjí aplikace pro chytré televize. Ve svém portfoliu má celosvětově významné zákazníky a velká jména z televizní branže (veřejně je nekomentuje). Zakázkový vývoj televizních aplikací ale Seznam zase tolik nezajímá. Partnerství se točí zejména okolo vyvíjené platformy nazvané Inio.tv, která bude financována právě z peněz od Seznamu.

Desetkrát totéž

Inio má být v podstatě nástroj, jehož pomocí bude možné vytvořit tutéž aplikaci pro více druhů televizních platforem. Mnoho výrobců chytrých televizí se snaží používat vlastní operační systém (není to jenom o Androidu a iOS jako u chytrých telefonů a tabletů) a například pro televizní stanice či služby typu Netflix či Voyo je proto náročné dostat aplikace na více digitálních obchodů a zajistit všude stoprocentní funkčnost.

„Vývoj takové aplikace na jednu televizní platformu může vyjít i na milion. Když pak chcete pokrýt velkou část trhu, musíte vzít v potaz dejme tomu deset takových platforem. To už si ne každý může dovolit,“ uvedl výkonný ředitel Mautilusu Řehoř Vykoupil.

Inio má údajně vývoj výrazně zjednodušit a „radikálně“ zlevnit, a tím pádem tak televize přiblížit širšímu portfoliu zákazníků. Nástroj navíc obsáhne nejenom chytré televize, ale také různé set-top boxy, herní konzole a mobilní zařízení.

Celý článek naleznete v pondělním vydání týdeníku Euro