Seznam nabídne alternativu Street View. Slibuje větší pokrytí i ostrost

Česká pobočka firmy
Google obnovila
focení tuzemských ulic
a památek pro svou
mapovou službu
Street View.

Česká pobočka firmy Google obnovila focení tuzemských ulic a památek pro svou mapovou službu Street View. Zdroj: ctk

Seznam.cz nabídne na svých internetových mapách panoramatické fotografie ulic a silnic. První bude na podzim Praha. Do dvou let pokryje celé Česko. Uvedl to generální ředitel Seznamu Pavel Zima. Podobnou službu již několik let na vybraných místech Česka nabízí i Google u své služby Street View. Na rozdíl od Googlu Seznam nabídne focení ve větším detailu, zhruba po třech metrech. Seznam nabídne také mapovou aplikaci do smartphonů, která bude přístupná offline.

Fotit ulice začnou pro Seznam v květnu tři až čtyři speciálně upravená auta. Podobně jako konkurenční Google u své služby Street View bude Seznam rozostřovat obličeje vyfocených lidí, registrační značky a podobně. Na focení a zveřejňování fotek získal povolení od Úřadu pro ochranu osobních údajů.

„Pro Panorama na Mapy.cz budeme sbírat zcela nová data. Máme vybrané dva dodavatele, jde o Geodis a GIS Stavinvex. Chceme mít hodně podrobné a kvalitní fotky, a to z každé i malé vedlejší uličky, kterou v Česku máme. Budeme usilovat i o to, abychom dostali povolení vjet na místa, kam se za normálních okolností autem nedostanete. Nafotit takto celou Prahu nám zabere nejméně dva měsíce. Naším cílem je mít do dvou let nafocenou celou Českou republiku,“ uvedl Zima.

Celkem Seznam pokryje zhruba trojnásobek toho, co nabízí v současnosti v Česku Google. Fotit bude i místa, kam se automobily nedostanou. Vedle toho Seznam zpracoval zhruba 180 měst do 3D map. 3D mapy nabídne ještě letos.

Vylepšené budou i Mapy.cz

Na začátku července pak firma nabídne mapovou aplikaci, kterou si uživatel bude moci stáhnout do mobilu a používat jí bez nutnosti připojení k internetu. Offline mapy budou mít velikost mezi 300 a 500 MB a uživatelé si je budou moci pravidelně aktualizovat. Součástí aplikace nebude navigace a bude dostupná pro telefony s operačními systémy Android, iOS i Windows.

Seznam rovněž připravil jednoduchý nástroj pro uživatelské úpravy map. Jeden den člověk nahlásí změnu a během tří dnů po kartografické redakci se změna na mapách objeví. Aplikace bude na Mapy.cz nasazená zřejmě na začátku léta.
Mapy.cz mají měsíční návštěvnost kolem 2,2 milionu uživatelů a podle dostupných údajů tak jsou největším mapovým serverem na českém trhu.