Seznam za rok přidal téměř tisíc serverů, má jich už 2400

Zdroj: Zive.cz

Seznam.cz v posledním zhruba roce a půl výrazně navýšil počet serverů, na kterých běží jeho služby. Zatímco ještě v dubnu loňského roku společnost hlásila zhruba 1500 fyzických strojů, dnes už jich je 2400. V roce 2009 přitom tuzemská internetová jednička provozovala 1100 serverů a v roce 2005 dokonce 250.

Zdejší internetový lídr je díky těmto číslům zřejmě největším provozovatelem serverů v Česku. Velký počet zařízení provozují také bankovní domy či třeba ČEZ, tyto společnosti ale oficiální čísla nekomentují. Seznam servery nejvíce nakupuje od Dellu, IBM, Fujitsu i HP a vždy zkoumá nové produktové řady.

Seznam svojí infrastrukturu v současné době provozuje ve 2 datových centrech – v TTC a Naganu od Telefóniky. Jeho služby běží v obou lokalitách, a jakmile by jedna vypadla, zátěž převezme ta druhá. Společnost nicméně chystá výstavbu vlastního datového centra v Horních Počernicích s celkovou zastavěnou plochou 2500 metrů čtverečních.

Na téměř 2 a půl tisících serverů Seznamu běží 8400 virtuálních operačních systémů, z velké části jde o Seznamem modifikovaný Debian Linux. Firma k virtualizaci využívá hypervisor OpenVZ a kdyby jednotlivé systémy provozovala bez virtualizace, počet fyzických strojů by násobně narostl.

Data jsou ukládána na 17500 pevných discích s celkovou kapacitou 13 PB s tím, že Seznam nakupuje a testuje disková pole od různých dodavatelů, například EMC a HP. Infrastruktura pracuje s celkem 105 TB operační paměti, 5 tisíci fyzickými procesory a 54 tisíci procesorovými jádry s využitím funkce hyperthreading.

Lze předpokládat, že poptávka po výpočetním výkonu a kapacitě ze strany Seznamu nadále poroste rychlým tempem. Společnost chce postupně více proniknout na trh s internetovým videem, tedy datově náročným obsahem. Rostou ale také další služby. Například vyhledávač Seznamu za poslední rok narostl o 120 nových serverů.