Seznam zavádí revoluční podobu vyhledávání a jde na Slovensko

Plachta na střeše kvůli Google Maps

Plachta na střeše kvůli Google Maps Zdroj: Zive.cz

Seznam pokračuje v postupném převádění svých služeb do nového, moderního a často revolučního kabátu. Po Počasí, Streamu a některých dalších službách se dostalo také na vyhledávání. To nyní pracuje s maticovým zobrazením a velkými náhledy obrázků. Nový způsob zobrazení je už nyní dostupný na mobilních zařízeních, tradiční desktopové hledání bude prozatím dostupné na pozvánky.

Jistým testovacím prostředím pro novou podobu vyhledávání je pro tuzemskou internetovou jedničku nová slovenská verze vyhledávače na Slovensku – na adrese Seznam.sk už čerstvá podoba běží. „Pro tuto chvíli to pro nás neznamená, že bychom chtěli získat dominantní postavení na slovenském internetu, je to pro nás testovací laboratoř,“ sdělil na setkání s novináři generální ředitel Seznamu Pavel Tima.

Seznam chce obrázky v náhledech ve výsledcích vyhledávání udržovat co nejvíce aktuální, jejich získávání probíhá částečně automaticky. Lišit se mají i obrázky v desktopových a mobilních verzích, aby reflektovali různé podoby webů. „Budeme se je snažit udržovat maximálně aktuální,“ slibuje Zima.

Pošťouchnutí slovenského Googlu

„Víme, že je to revoluční krok, takže tuto verzi hned nenasadíme na ostrý provoz,“ říká Zima. Podle jeho slov vychází nová podoba hledání v interních testech velice dobře a zároveň navazuje na změny uživatelského rozhraní, které společnost postupně představuje. Seznam při testování plánuje s „desítkami tisíc“ pozvánek a chce tak získat zpětnou vazbu pro finální spuštění.

Součástí výsledků hledání budou i reklamní odkazy ze sítě Sklik, označeny budou šedým „ouškem“. Zde je velice pravděpodobné, že takovéto zařazení reklam může výrazně zvýšit jejich efektivitu, podobně jako začlenění reklamních příspěvků do tradičního výpisu zpráv na Facebooku či Twitteru. Objevovat se budou také odkazy na služby Seznamu, ty budou zobrazovány v kolečcích.

Nová podoba vyhledávání Seznamu prozatím funguje na slovenské verzi Seznam.sk. K dispozici je také mobilní varianta a aplikace pro Android.Nová podoba vyhledávání Seznamu prozatím funguje na slovenské verzi Seznam.sk. K dispozici je také mobilní varianta a aplikace pro Android. | Jan Sedlak

Ode dneška už je dostupná mobilní aplikace Seznam.cz pro Android 2.3 a vyšší, stahovat jí je možné zdarma na Google Play. Verze pro iOS se prozatím pracuje.

Zajímavé jsou plány Seznamu na Slovensku. „Slovenský Seznam je pro nás logický krok. Slovenskou verzi máme už delší dobu, zaindexovali jsme celý tamní web,“ vysvětluje Zima. „Češi slovensky umí a je to pro nás zásadní rozšíření našeho vyhledávání.“

Zároveň neplatí to, že by Seznam chtěl v brzké době získat nějaké dominantní postavení na slovenském trhu s vyhledáváním. „Když už nic jiného, tak Seznam pošťouchne slovenský Google kupředu,“ říká Zima a popisuje tak možnou praxi, která se osvědčila také v Česku. „Tam, kde má Google konkurenci, se velice snaží.“

Změny vyhledávače se týkají pouze uživatelského rozhraní a designu, na pozadí se údajně prozatím nic nezměnilo. Seznam v současné době ovládá zhruba 50 procent zdejšího vyhledávacího trhu a plyne mu z něj zhruba 30 procent tržeb – konkrétně tedy ze sítě Sklik, která je s vyhledáváním úzce spjatá.