Sídlo plzeňské krajské záchranky může být v bývalých kasárnách

V areálu bývalých kasáren v Plzni - Borech by mohl Plzeňský kraj vystavět zcela nové sídlo a zázemí Zdravotnické záchranné služby za desítky milionů korun.

Zatím sídlí v areálu, který patří fakultní nemocnici v jiném místě čtvrti Bory. I když nemocnice s převodem na kraj souhlasila, hejtmanství se ani po letech převodu z ministerstva financí nedočkalo. Radní rozhodli, že budou raději investovat do nového sídla. Jednou z možností jsou právě bývalá kasárna, kde má kraj pozemky, řekl dnes ČTK radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

Radní dnes pověřili šéfa odboru investic a majetku Vladimíra Gabriela, aby vedl jednání se zainteresovanými subjekty. Bude nutné například s policií jednat o způsobu výjezdu sanit z areálu, případně o umístění semaforu na pozastavení dopravy při výjezdu, jako mají hasiči. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zase kraj žádá o bezúplatné převedení části pozemku - přístupové komunikace do případného sídla záchranky, řekl dnes Gabriel ČTK.

Místo je podle něj pro záchranáře výhodné, umožní jim rychlý přístup do centra města po Klatovské třídě i rychlé napojení na dálnici a rychlostní silnice a v budoucnu na budovaný průtah městem. „Bude ještě nutné vyřešit výjezd z areálu a napojení na silnici, ale je to strategické místo, už abychom ho měli,“ reagoval ředitel záchranářů Ivo Rada. Jednání by chtěl kraj ukončit co nejdříve tak, aby se mohlo začít projektovat. Projekty by měly být hotové do konce roku, příští rok by se případně mohlo začít stavět, řekl Gabriel.

Nové sídlo by mělo nabídnout kvalitní zázemí pro záchranáře i techniku. Podle mluvčí záchranářů Lenky Ptáčkové vznikne mimo jiné moderní centrální dispečink pro celý kraj, zatím jsou dispečinky v Plzni, Klatovech a Domažlicích.