Šílená jména čili Jak novozélandské úřady brání děti před nápady rodičů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Těžko říci, jestli jsou zvláštní jména, která někteří rodiče dávají svým dětem, jen výrazem přepjaté rodičovské lásky nebo zvláštní formou exhibicionismu. Některá křestní jména jsou totiž taková, že nazývat rodiče „kreativními“ je příliš mírné – spíš by zasloužili podezření, že mají o kolečko víc. Kdo pro své dítě vymyslí jméno „V8“ nebo „Anal“, měl by po právu absolvovat hloubkový psychologický rozbor... Novozélandské úřady sáhly alespoň k tomu, že problematická křestní jména odmítají zapsat.

V8, Anal, Lucifer nebo Královna Viktorie - to všechno jsou křestní jména, která v loňském roce odmítly schválit novozélandské úřady s ohledem na újmu, jakou by v budoucnu mohla dítěti způsobit.

Na Novém Zélandu tak nebude ani děcko, které by mělo místo křestního jména jen tečku, jak chtěli jeho rodiče, ani potomci označovaní pořadovou číslovkou 2., 3. či 5. podle toho, jak přicházeli na svět, upřesnilo novozélandské ministerstvo vnitra.

V roce 2008 novozélandský soud zabývající se rodinnými záležitostmi nařídil rodičům změnit křestní jméno devítileté dcerky, kterou pojmenovali Talula Does The Hula From Hawaii (Talula tančí havajský tanec hula).

A neprošly ani další případy, kdy byli rodiče až příliš kreativní, včetně křestních jmen, která v překladu znamenala Zastávka autobusu číslo 16, Půlnoční Chardonnay či značka cigaret Benson & Hedges, o kterou rodiče chtěli podělit svá dvojčata.