Šílený Max burácí a uhání přes poušť

Šílený Max: Zběsilá cesta

Šílený Max: Zběsilá cesta Zdroj: freeman ent.

Jak je dnes populární, nový Šílený Max je zároveň pokračováním i rebootem, tedy znovunastartováním série, která by podle představitele hlavní role Toma Hardyho mohla pokračovat ještě dalšími třemi filmy.

Čtvrtou dystopickou honičku australskou pouští s podtitulem Zběsilá cesta si tak mohou užít fanoušci kultovní akce z let, kdy Maxe hrál mladý Mel Gibson, i noví diváci, kteří se od roku 1979 narodili a vyrostli. Pod podmínkou, že jsou fanoušky žánru, jehož hranice dlouho očekávaná novinka roztahuje, ale nepřekračuje.

Titulní hrdina, málomluvný bojovník s mrtvou rodinou a traumatem, tu spolu s partou zneužívaných dívek vedených jednorukou Furiosou v podání Charlize Theronové většinu filmu prostě ujíždí. A pronásledují jej vozidla nemocného tyrana Nadsmrťáka. Jako všichni kolem i Max je svým způsobem pošahaný, jeho cesta je podle podtitulu zběsilá a prošpikovaná zajímavými groteskními bizarnostmi. Mezi ně patří nechutně deformovaní vládci, dvouhlavá ještěrka či metalový kytarista vyrábějící příhodný soundtrack přímo na korbě náklaďáku.

Tyto maličkosti prozrazují, že tvůrce všech Šílených Maxů George Miller svůj postapokalyptický svět dobře zná. Co víc, filmu dodávají jeho osobitost protinožce. Miller svou řvoucí extravaganci pumpuje i do opulentního vizuálu plného ostrých barev a rychlých střihů, takže si ho nespletete s Michaelem Bayem, ač i australský režisér se vyžívá v explozích. Ty v Maxovi ovšem doprovází okázalá akrobacie s auty a ohňostroje s létajícími lidskými těly. V těchto scénách je film opravdu zběsilý, efektní a pohlcující surreálný trip z pekla.

Na to, aby se efekt změnil v efektivnost, ale Šílený Max moc často ztrácí tempo, pozornost a cynismus. S o půl hodiny kratší stopáží, pestřejším obsahem a typem postav a větší lehkostí, která by nahradila zbytečný patos plané výzvy k revoluci utlačovaných proti zlým tyranům, by mohl být čtvrtý díl opravdu zábavný nářez, nejen pro již natěšené fanoušky. Závěrečná honička má grády, ale už moc připomíná tu, co proběhla na cestě opačným směrem o hodinu dříve. Tom Hardy má svaly a charizma, ale jeho mumlající divoký outsider šlape na hranici karikatury a v bouři speciálních efektů se skoro ztrácí.

Šílený Max: Zběsilá cesta
(akční, Austrálie/USA, 120 minut)
Režie: George Miller
Hrají: Tom Hardy, Charlize Theronová, Nicholas Hoult
Hodnocení: 60 %