Silvestr v přírodě nebo na náměstí

Veselého silvestra 2011! Sedmička posílá přání a nabízí přehled nejzajímavějších akcí posledního dne starého roku.

Původně byl Silvestr římský biskup, který zemřel poslední den roku 335. Dnes si ale většina lidí spojuje jeho jméno s bujarým večírkem, oslavou konce starého a začátkem nového roku. Nejinak je tomu i na Vysočině. Sedmička přináší tipy, jak a kde oslavit silvestr v tomto kraji.

Někdo rád 31. prosince hýří, co hrdlo ráčí, jiný zase bilancuje, co se mu v uplynulém roce povedlo a co méně. Zastánce spíše toho druhého způsobu zřejmě osloví tradiční Silvestrovský výstup na Javořici, který pořádá telčský Klub českých turistů. Pořadatelé naplánovali tři trasy. Hlavní trasa povede ze Studené na Javořici a zpátky, měří 15 kilometrů. Druhá trasa je stejně dlouhá, začíná v Řásné, odkud vede na Javořici a zpět. O třetinu kratší je cesta na Javořici z Mrákotína, na které účastníci zdolají celkem deset kilometrů. „Na cestu je možné se vydat pěšky, na kole, na lyžích, když bude sníh, nebo třeba i na koních,“ řekl Vladimír Mazal z pořádajícího turistického klubu. Na vrcholu Javořice se sejdou mezi jedenáctou a patnáctou hodinou, předběžný novoroční přípitek přijde na řadu na vrcholu o půl jedné. Účastníci mohou drobným příspěvkem podpořit akci Novoroční čtyřlístek, zaměřenou na podporu handicapovaných.

Výšlap, běh a pak přípitek

Podobný charakter má Silvestrovský výšlap na Modrácký kopec, který se uskuteční v Jemnici. Tam mají účastníci sraz v pravé poledne u kostela sv. Víta. Po zdolání trasy dlouhé sedm a půl kilometru si mohou lidé dát přípitek na vrcholu Modráckého kopce, kde si také budou moci při dobrém počasí opéct buřty. Ani v Jihlavě nebudou na Silvestra zahálet. V jedenáct hodin u Horáckého zimního stadionu odstartuje další tradiční akce, kterou je tentokrát Silvestrovský běh. Okruh už dvacátého ročníku závodu o trase dlouhé kilometr a půl povede prostorami stadionu a přilehlými Smetanovými sady a ulicemi. Prezence závodníků se koná v hospůdce Dukla, kde bude i občerstvení.

Rozpustilé divadelní představení Mrazík naplánovali na poslední den roku do Brtnice, kde jej členové souboru Bezchibi odehrají od patnácti hodin v místním kině. „Mrazík je každoroční silvestrovská klasika, na konec roku chybět nemůže. V tomhle nevázaném komediálním podání ho ale asi nečeká nikdo, doporučuji každému,“ řekla Zuzana Kočárková, která představení viděla.

Hudba, tanec a bouřlivé veselí

Stylový Soul Silvestr se uskuteční, jak už název akce napovídá, v jihlavském Soul Music Clubu v prostorách Dělnického domu na Žižkově ulici. Oslava se ponese například v duchu zremixované hudby kultovní rockové skupiny The Residents, jejíž členové nikdy neukázali svým fanouškům tváře.

Chotěbořská restaurace Panský dům bude od 19 hodin hostit silvestrovskou noční show, kde bude hrát bigbeatová kapela New Titan.

V Ledči nad Sázavou mohou lidé strávit bouřlivého silvestra například v hotelu Kaskáda, kde se bude od 19 hodin starat o zábavu DJ Kalič. Veselo zde bude také při celovečerním programu ve Vile Markéta.

Veselý silvestr v Pelhřimově začne od dvaceti hodin při disku osmdesátých let v hudebním klubu Stará tiskárna. Kulturní dům v Bělé u Ledče nad Sázavou roztančí kapela Impuls. V novoměstském penzionu Vrchovina plánují silvestra za doprovodu DJ Dvořáka. Silvestr na chatě Studnice v Novém Městě bude v režii Dua M a hudebních mixů DJ Honzy. Také hotel U Loubů v obci Tři Studně na Novoměstsku bude slavit poslední den roku 2011, hrát tady bude skupina Tataband. K silvestru patří ohňostroj, jeden z nich bude například v Jemnici v areálu zámku. Začne už v devatenáct hodin. Tradiční silvestrovská veselice s ohňostrojem opanuje Karlovo náměstí v Třebíči, a to od jedenácti hodin večerních. Hudební produkci zajistí Martin Dokulil.

V Jihlavě k ohňostroji zahraje Vltava

V Jihlavě bude ohňostroj až na Nový rok. Pestrá podívaná koncipovaná na Smetanovu Vltavu v podání ohňostrůjce Leo Válka začne v první den roku 2012 o půl šesté večer. Pro zahřátí bude na místě k mání od sedmnácti hodin svařené víno. V Třešti přivítají nový rok koncertem 1. ledna od patnácti hodin v kostele sv. Kateřiny.

Také Jihlavané půjdou zpečetit přelom nového a starého roku výšlapem do kopce. Patnáctý ročník novoročního výstupu na vrch Šacberk se uskuteční 1. ledna. Start není pořadateli přesně určen, ale čas dosažení cíle ano. „Sraz na vrchu u torza rozhledny si účastníci dají mezi půl třetí a třetí hodinou odpoledne,“ uvedla spoluorganizátorka Míla Bradová.

Sedmička doporučuje

* Silvestrovská veselice na Karlově náměstí v Třebíči je tradiční akcí, která každoročně přiláká do centra města tisíce lidí ze širokého okolí. Letos začne hudební program s DJ Martinem Dokulilem ve 23 hodin, o půlnoci přijde na řadu slavnostní přípitek se zástupci města a potom velký novoroční ohňostroj.

* Zážitek slibuje také jihlavský ohňostroj v podání ohňostrůjce Leo Válka, jihlavského rodáka, jehož pyrotechnické efekty prosvětlí nebe nad Masarykovým náměstím 1. ledna v 17.30 hodin.