Skanska koupila od Neocity Group část bytového projektu v Praze

Stavební společnost Skanska koupila od izraelské firmy Neocity Group část bytového projektu NeoRiviera v pražských Modřanech. Hodnota obchodu je přibližně 100 milionů korun.

Transakce se týká první fáze projektu, která zahrnuje přibližně 250 bytů. „Projekt ale budeme ještě upravovat,“ řekl vedoucí marketingu realitní divize Skansky Ondřej Svatoň. Nové byty chce Skanska postavit jako nízkoenergetické. V prodeji se podle Svatoně byty objeví pravděpodobně příští rok. Další fáze projektu rozkládající se na 140 tisících metrech čtverečních pozemků už mají být v režii Neocity Group. Skanska získala pozemek o rozloze 20 tisíc čtverečních metrů.

Neocity chtěla původně v Modřanech začít stavět už v roce 2006. Od té doby se ale zahájení projektu opakovaně oddalovalo. Na začátku roku 2009 byly zveřejněny zprávy, že se přípravy projektu zastavily a firma nabízí projekt k prodeji. Neocity Group ale tehdy informace o prodeji popřela. Součástí bytového komplexu měly být původně i výškové domy. „Nyní tam už žádné mrakodrapy nebudou,“ poznamenal mediální zástupce Neocity Radek Polák. Celkem má v Modřanech vyrůst kolem 2 tisíc bytů. Neocity Group v Česku dosud postavila bytový areál v Praze na Zličíně. Firma zastupuje fond, který založila a spravuje izraelská banka Poalim. Fond řídí výstavbu nemovitostí v Evropě a Izraeli s finanční podporou partnerů, mezi které patří například blízkovýchodní petrochemické konsorcium Petrolgas.