Škodu Rapid si Češi budou moci koupit v říjnu

Škoda Rapid

Škoda Rapid Zdroj: CTK

Nová Škoda Rapid se v Česku začne prodávat na začátku října. V polovině října pak automobilka zahájí prodej v Německu a na přelomu letošního a příštího roku budou následovat další evropské země. Uvedli to zástupci společnosti při dnešním představení vozu novinářům.

V prvním čtvrtletí roku 2013 se Rapid začne prodávat i v Číně a v Rusku. Podle člena představenstva Bohdana Wojnara se má Rapid stát po Octavii druhým nejvýznamnějším modelem značky. Zároveň uvedl, že Škoda zůstává co do očekávaných prodejů v letošním roce mírně optimistická. Loni prodala rekordních 879 200 vozů.

Kompaktní limuzína s rozměry mezi Fabií a Octavií by měla nahradit Octavii Tour, která představovala levnější variantu současné Octavie. Vyrábět se bude v hlavním závodě v Mladé Boleslavi spolu se sesterským Seatem Toledo.

Auto se pyšní 550 litry zavazadlového prostoru, což je nejvíce ve své třídě. Podle automobilky by měl být Rapid cenově dostupný rodinný vůz s praktickými řešeními. Těch výrobce udává celkem 19 a jde spíše o maličkosti, jako je držák reflexní vesty pod sedačkou, vyjímatelný odpadkový koš, škrabka na led integrovaná v krytu hrdla palivové nádrže nebo oboustranný koberec v zavazadlovém prostoru.

Škoda bude Rapid dodávat se čtveřicí benzinových motorů o objemu 1,2 a 1,4 litru a dvěma diesely 1,6 TDI. Výkon agregátů se pohybuje od 55 kW do 90 kW. K dostání bude vedle manuální i automatická převodovka DSG. Délka vozu je 4,48 metru, šířka 1,71 metru a výška 1,46 metru. Nádrž pojme 55 litrů paliva a podle motorizace vystačí až na 1300 km.

O ceně Rapidu se prozatím jen spekuluje. Automobilka ji pravděpodobně oznámí až při výstavní premiéře vozu v září v Paříži. Podle odhadů odborníků by měla začínat pod 300 tisíci korun. Konkurovat by Rapid mohl sedanům nebo liftbackům v nižší střední třídě. Mezi ty patří například Chevrolet Cruz nebo Opel Astra sedan.