Skupina Monty Python uvede poslední show, bude k vidění v kinech

Komediální skupina Monty Python

Komediální skupina Monty Python Zdroj: Profimedia.cz

Legendární britskou komediální skupinu Monty Python, která se po 30 letech vrátila na pódium se sérií živých vystoupení, čeká v neděli v Londýně definitivně poslední představení.

Díky přímému přenosu si ho ale poprvé kromě diváků v hledišti užijí i fanoušci z celého světa, protože rozlučkovou show mají na programu některé televizní stanice a tisíce kin ve stovce zemí včetně Česka.

Pět žijících členů skupiny Monty Python oznámilo návrat na scénu loni. Původně se počítalo jen s jedním živým vystoupením, kvůli obrovskému zájmu se ale nakonec komici rozhodli před publikum předstoupit v sérii deseti představení. První z nich se v londýnské O2 Areně, která pojme až 20.000 diváků, odehrálo 2. července.

Michael Palin, Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam a Terry Jones baví diváky vybranými skeči ze slavného seriálu Monty Python's Flying Circus (Monty Pythonův létající cirkus), naživo s nimi ale vystupují i další hosté včetně fyzika Stephena Hawkinga, tanečníci a pomocí záznamů i zesnulý šestý člen skupiny Graham Chapman. Diváci tak mohou vidět třeba nově oprášené scénky s mrtvým papouškem, oddělením hádek či španělskou inkvizicí. Některé skeče - zvláště ty fyzicky náročnější - však museli Monty Pythoni vzhledem k věku vynechat. Týká se to třeba scénky o ministerstvu švihlé chůze, jejíž hlavní představitel, nyní čtyřiasedmdesátiletý Cleese, už by kvůli voperovaným umělým kloubům svému původnímu výkonu nedostál.

Ačkoli britští kritici v recenzích na první vystoupení pětici komiků nijak nešetřili a napsali například, že jejich vtipy poněkud zastaraly a vyčpěly, jsou představení téměř vyprodaná. To poslední má už předem zajištěnou rekordní sledovanost, protože přímý přenos v kinech a televizích si zřejmě nenechají ujít až statisíce lidí.