Slavia křísí šanci. Sparta vládne

Základní část hokejové extraligy vstupuje do své poslední čtvrtiny. A oběma pražským klubům se v poslední době daří.

Play-off hokejové extraligy bez pražské Slavie? Těžko představitelné. Naposledy v něm sešívaní chyběli v roce 2000, od té doby se bez nich jedenáctkrát v řadě vyřazovací část neobešla. Jenže letos to dlouho vypadalo, že slávističtí fanoušci budou místo tradičního boje o titul sledovat zápasy o udržení.

V hokeji je ovšem možné ledacos. Slavia v posledních dnech zabrala a rázem má vysněnou desítku nadosah. Před úterním zápasem se Zlínem ztrácela na postupovou pozici jen dva body. A pokud by jí forma z posledních zápasů vydržela i v poslední čtvrtině základní části, mohla by se nakonec do předkola play-off probojovat. „Postup do předkola je samozřejmě náš největší cíl. Musíme pro to udělat všechno,“ má jasno slávistický šéf Vladimír Růžička.

Smetli konkurenty

Slávisté nabrali dech minulý týden. Nejprve si poradili s brněnskou Kometou, kterou na domácím ledě v souboji o desítku smetli 6:2. Poté si připsali důležité tři body za vítězství na ledě Mladé Boleslavi a parádní týden zakončili demolicí ostravské ČEZ Arény.

Vítkovice na svém vlastním ledě dostaly tenisového „kanára“ a Slavia si odvezla vítězství 6:0. „Nejdůležitější jsou tři body. Jeli jsme sem s cílem bodovat a tohle je pro nás takový bonus,“ nepřeceňoval jednoznačný výsledek asistent trenéra Růžičky Jiří Čelanský.

Sešívaným navíc nově pomáhá i staronový kouč Ondřej Weissmann, který naposledy působil u litvínovské mládeže. „Potřebovali jsme něco změnit, získat nový impulz. A to Ondra přinesl. Má dobrý pohled na hokej a perfektně si rozumíme,“ vysvětlil příchod trenérské posily Růžička.
Weissmann zažil po boku Vladimíra Růžičky mnoho úspěchů. Kromě historického prvního titulu ve Slavii i dvě zlaté medaile s reprezentací na mistrovství světa. „Musíme vyklouznout ze stereotypu a udělat nějaké body. S Vláďou jsme se dohodli tak, že já povedu tréninky a taktické věci a on bude koučovat zápasy,“ upřesnil Weissmann.

A jak se zdá, obnovená spolupráce nese výsledky. Slavii po úspěšné sérii nevyšlo až derby proti Spartě. Prohrála těsně 1:2. „Bohužel jsme nedokázali proměnit vyložené šance. A dvě hloupá vyloučení nás stála minimálně bod,“ litoval po prohraném derby Weissmann.

Rozjetá Sparta

Jenže Sparta, to letos není snadný soupeř. Holešovický tým má fazonu a v úterním zápase bojoval s Plzní o vedení v tabulce. Oba dva týmy, Plzeň i Sparta, mají navíc velký náskok na třetí místo. Sparťané mají úspěch v základní části nadosah.

Možná i proto zavítalo na derby obou „S“ více než jedenáct tisíc diváků. „Atmosféra byla úžasná. Člověk se úplně jinak motivuje,“ pochvaloval si sparťanský matador Petr Ton.

Jediná kaňka? Málo branek. Už tradičně. Ve třech dosavadních derby v této sezoně jich padlo jen pět, v obou předchozích zápasech rozhodly o vítězství nájezdy. „Mrzí nás kvůli divákům, že padá tak málo gólů. Ale na druhou stranu bylo vidět, že obě mužstva hrají nadoraz. Byl to vyrovnaný zápas,“ podotkl trenér Sparty Josef Jandač.