Směrnice Bruselu zdraží volání přes Skype

Skype Česká republika.

Skype Česká republika. Zdroj: Jan Sedlak

Volání prostřednictvím populární internetové služby Skype na pevné linky a mobilní telefony bude v Česku od Nového roku mírně dražší než v současnosti. Zatím tuzemští uživatelé služby platí spolu se službou daň z přidané hodnoty patnáct procent díky daňové registraci Skypu v Lucembursku. Jenže kvůli novým pravidlům Evropské unie se bude od roku 2015 platit sazba daně převažující v zemi, z níž uživatel pochází.

„Sazba DPH, kterou bude Skype v České republice uplatňovat, je 21 procent,“ sdělil mediální zástupce Skypu v Česku Roman Pacvoň. Cena minuty volání například po České republice se zvýší z dvou centů na 2,1 centu. Podobné zvýšení nastane ve většině zemí unie. Pro rezidenty mimo EU se nic nemění.

Na internetu se mezitím začaly objevovat dotazy od uživatelů, jaká sazba se na ně bude vztahovat, když si například v minulosti zřídili účet u Skypu v České republice, ale v současnosti žijí někde jinde v unii nebo dokonce v USA. „Zemi, ve které se uplatňuje DPH, si určuje uživatel prostřednictvím uvedené fakturační adresy. Na tu dostane vyúčtování, ta je rozhodující‏,“ dodal zástupce Skypu Pacvoň.

Letos v létě potkala Skype ještě jedna změna týkající se placení daně z přidané hodnoty u plateb za skutečně provolané minuty. Firma patřící do skupiny Microsoftu již nestrhává daň hned, ale až v momentu, kdy uživatel začne službu využívat.

Microsoft a Skype se sestěhují do nového