Smetánka dnes? Nemá vějíře, ale šňupe kokain

Mimořádné inscenace uplynulé sezony uvede v brněnském Divadle Reduta festival Redfest 2011.

V sobotu večer hra ve Slovenském národním divadle, v neděli sváteční představení v Dejvickém divadle a v úterý rozptýlení třeba u inscenace Ypsilonky.
Pokud by chtěl milovník divadla z Brna stihnout nejlepší představení divadel v Praze i za hranicemi, stálo by ho to nejen spoustu času, ale i peněz. Za umělci naštěstí v následujících dnech nemusejí Brňané jezdit, přijedou totiž za nimi.
Divadlo Reduta totiž hostí sjezd hvězd v podobě festivalu Redfest 2011, který začal v pátek 4. listopadu.

Mimořádné inscenace

„S podzimem již tradičně přichází festival, který uvádí mimořádné inscenace uplynulé sezony z českých a zahraničních scén, a to v široké tematické i žánrové škále. To vše doprovázené mimořádnými hereckými výkony a skvělým obsazením,“ popisuje umělecký šéf Divadla Reduta Petr Štědroň letošní ročník Redfestu, který se v Brně koná již popáté a potrvá sedm dní.
Během týdne nabitého divadlem diváky čekají „nezapomenutelné kulturní zážitky“, jak Štědroň jedním dechem dodává. Přestože festival hostí především soubory mimobrněnských divadel, domácí scéna Divadla Reduta přehlídku inscenací zahájí zcela novou hrou Valmont v režii Daniela Špinara. „Jde o výsostnou hru pro tři hráče s jediným pravidlem. Nezamilovat se. Jednotlivé postavy příběhu si dělají vzájemně peklo a myslí si, že mají vše pod kontrolou. Skutečnost je ovšem poněkud odlišná,“ vypráví Špinar o inscenaci z pera francouzského spisovatele Choderlose de Laclos nazvané Nebezpečné známosti. V ní autor tepe morálku společnosti a milostné hrátky šlechticů popisuje do nejmenších detailů.

Valmont znovu na scéně

Kniha vyšla již nesčetněkrát a byla přeložena snad do všech světových jazyků. Původní adaptace Daniela Špinara se zaměřuje především na napínavou hru dvou cynických poživačníků, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, se ctí madam de Tourvel a je obrazem lidské morálky, soubojem cynismu a čistého citu.
„Hra je především nadčasová. Více než tři sta let od vzniku románu se totiž společnost prakticky nezměnila. Když se totiž člověk podívá na dnešní smetánku, je té aristokratické dost podobná. Jen nemá vějíře, ale šňupe kokain,“ tvrdí Špinar o brněnském Valmontovi, v němž se představí Václav Vašák, Eva Novotná a Jana Pidrmanová.

Z Blavy do Prahy

Jediným zahraničním hostem Redfestu 2011 je Slovenské národní divadlo z Bratislavy, jehož soubor odehraje hru Hollyroth. Inscenace líčí ponižující osud chudého kněze, básníka a národního buditele Jána Hollého, jehož jméno se pojí především s projektem „slepé uličky“ slovenského jazyka, takzvané bernolákovštiny.
„Osud Hollého je plný tragických okamžiků a poutavých paradoxů. Autor a režisér hry Rastislav Ballek obsadil do titulní a jediné jevištní role Roberta Rotha, který za ni získal cenu Dosky za nejlepší mužský herecký výkon,“ upřesňuje umělecký šéf Reduty.

Nejlepší komedie

Další divadelní inscenace bude o poznání úsměvnější a představí se v ní téměř kompletní pánský ansámbl Dejvického divadla. V nejlepší komedii roku 1995 Dealer´s Choice účinkují David Novotný, Jaroslav Plesl, Martin Myšička nebo Ivan Trojan, kteří rozehrají příběh o hráčské vášni, posedlosti a závislosti. Na komedii z divadelního prostředí se zase lidé mohou těšit v inscenaci Vratká prkna, jejíž režie se v divadle Ypsilon ujal Arnošt Goldflam.
O prknech, co znamenají svět, ale zároveň jsou vratká, a přesto lákavá, budou hrát Jiří Lábus, Jaroslava Kretschmerová či Petr Vršek.

Vratká prkna

„Hra je pohled na panoptikum divadla a divadelníků. Jde o maličkou zlou grotesku, v níž divadelník nemá žádnou jistou. Nikdo mu nezaručí práci, peníze, uznání, slávu, služební postup a porozumění. Proto se my herci musíme chválit sami, a taky to občas děláme,“ shrnuje hru Arnošt Goldflam.

Program Redfestu

Vratká prkna, Studio Ypsilon, úterý 8. listopadu
Na forbíně s Tomášem Matonohou, středa 9. listopadu
Léda, Činoherní klub Praha, čtvrtek 10. listopadu

- začátky představení jsou vždy v 19.00 hodin
- program na webu www.ndbrno.cz/reduta/ festival-redfest