Smokie oslaví v Brně a v Praze půl století od svého založení

Smokie

Smokie Zdroj: Profimedia.cz

Britská skupina Smokie příští rok oslaví 50 let od svého založení a 40 let na scéně také dvěma koncerty v České republice. Kapela, která je daleko populárnější ve střední Evropě a Skandinávii než ve své vlasti, zahraje 20. února 2015 v brněnském sále Sono Centrum Music Club a o den později ve velkém sále pražské Lucerny.

Počátky kapely se datují do roku 1965, kdy na gymnáziu v anglickém městě Bradford vznikla skupina v čele se zpěvákem Chrisem Normanem. Kapela několikrát změnila svůj název, až v polovině 70. let zvolila název Smokie. V prvních letech své existence vystupovali pouze v malých klubech. Brzy však jejich popularita začala stoupat. V roce 1975 si mladých muzikantů všimnul vlivný producent Nicky Chin a ujal se jich. Smokie vydali v roce 1975 debutové album Pass It Around a krátce poté se prosadili singly If You Think You Know How To Love Me a Don't Play Your Rock'n'Roll To Me.

Za svou existenci Smokie vydali přes dvě desítky studiových alb s písněmi jako Living Next Door To Alice nebo Oh Carol, které se staly velkými hity zejména v Německu. O popularitě kapely v bývalém Československu, kde poprvé vystoupili v roce 1983, svědčí i fakt, že některé z jejich skladeb se dočkaly coververzí, například Alenka v říši divů od Karla Zicha, Mýdlový princ od Václava Neckáře či Prohrát není žádná hanba od Argemy.

Populární zpěvák Chris Norman od Smokie odešel v roce 1985, o rok později nazpíval úspěšnou píseň Midnight Lady pro německý seriál Místo činu. Sestavu kapely v současné době tvoří Mike Craft (zpěv, kytara), Mick McConnell (kytara, zpěv), Steve Pinnell (bicí) a Martin Bullard (klávesové nástroje) a jediný pamětník zakládající sestavy Terry Uttley (basová kytara, zpěv).