Snil o olympiádě. Letos na ni pojede

Lukáš Krpálek potvrzuje svoji pozici na trůnu českého juda. Z něj ho nikdo nesesadil čtyři roky.

Počtvrté v řadě se stal nejlepším českým judistou roku, a to je mu teprve jednadvacet let. Jihlavský rodák Lukáš Krpálek si další prvenství v této anketě vybojoval především ziskem bronzové medaile na loňském světovém šampionátu v Paříži.

„Dlouho jsem si ale myslel, že to tentokrát vyhraje Jarda Ježek, který bral bronz na Evropě,“ přiznává Krpálek. „Jenže pak se mi povedlo mistrovství světa, a tak jsem si říkal, že bych to teda přece jen mohl být zase já,“ dodává judista s úsměvem.

Sladká příchuť vítězství v domácí judistické anketě se mu pořád ještě nezajedla. „To nikdy,“ přesvědčuje Krpálek své příznivce. „Moc si cením každého takového úspěchu. Je to pro mě vždycky další výborný výsledek do sbírky,“ říká Krpálek.

Cenu pro nejlepšího judistu roku mu předal tradiční moderátor celé akce, herec Ondřej Vetchý, který pochází také z krajského města Vysočiny. „A shodou okolností bydlel asi jen padesát metrů od nás. Navíc taky chodil v Jihlavě do juda,“ podotýká s úsměvem Krpálek. „Vážím si ho nejen jako herce, ale i jako judisty, a především jako člověka,“ tvrdí Krpálek.

A stejně jako většinu národa ho Vetchý v poslední době asi nejvíce uchvátil výkonem v seriálu Okresní přebor, kde ztvárnil roli fotbalového trenéra a hráče Slavoje Houslice Jirky Luňáka.

„Samozřejmě jsem ho sledoval, byl fakt výborný,“ nešetří chválou na hercovu adresu judista pražského USK. „Už se moc těším, až půjde do kin celovečerní film,“ hlásí Krpálek.

Vzhůru do Londýna

Sám zažije vrchol letošního roku až na přelomu července a srpna, kdy se nejlepší sportovci planety představí v Londýně na olympijských hrách. „Podívat se na olympiádu byl vždycky můj velký sen. Teď už mám nominaci jistou a pevně doufám, že budu taky zdravotně v pořádku,“ svěřuje se s obavami Krpálek.

V poslední době ho totiž trápily problémy se zády, kvůli kterým musel na dva a půl měsíce vypnout. „Už je to naštěstí mnohem lepší, a dokonce jsme si s trenérem říkali, že bych mohl v polovině února na Grand Prix do Německa. Jenže čtyři dny předtím jsem dostal chřipku a skončil v posteli,“ připomíná judista.

Poprvé po dlouhé pauze tak naskočí do turnaje až o nadcházejícím víkendu v Praze při světovém poháru. „Bude to hodně těžké, představí se tady spousta skvělých judistů. Ale dám do toho úplně všechno a budu bojovat až do konce. Už taky proto, že se přijedou podívat všichni moji známí,“ říká Krpálek.

Bude medaile?

A maximum je ze sebe připravený vydat také na vrcholné akci tohoto roku, na zmiňované olympiádě. „Chtěl bych dovézt nějakou medaili. Prostě úspěch, na který bych byl pyšný,“ přeje si nejlepší český judista současnosti.

Za svou dosavadní kariéru už procestoval spoustu zemí a měst po celém světě, ovšem právě vystoupení v Londýně mu zatím na seznamu chybí. „Byl jsem tam pouze na soustředění. O to víc bych si přál, aby hned moje první závodnická zkušenost s tímhle městem dopadla dobře,“ hlásí Krpálek.