Souboj gigantů o patenty: Apple vyhrál nad Samsungem 290 milionů

iPhone 5 vs  iPhone 4s

iPhone 5 vs iPhone 4s Zdroj: CTK

Kalifornský soud nařídil Samsungu, aby konkurenčnímu Applu zaplatil odškodné 290 milionů dolarů (téměř šest miliard korun) za okopírování některých prvků iPhonu. Apple si tak v ostře sledované patentové bitvě letos vysoudil již téměř miliardu dolarů.

Americký Apple v nynějším procesu původně požadoval skoro 380 milionů dolarů, zatímco Samsung nabízel necelých 53 milionů. Federální soud v kalifornském San Jose po týden trvajícím řízení a dvoudenním rozhodování poroty nakonec Applu přiřkl 290 milionů.

Souboj o kopírování technologií se mezi oběma elektronickými giganty táhne přes dva roky. Apple loni vyhrál přes miliardu dolarů, když přesvědčil porotu, že Samsung si z jeho iPhonu okopíroval některé designové prvky a „vychytávky“, jako přibližování obrazu na displeji pomocí prstů.

Odvolací soud však potvrdil odškodné 599 milionů, později dalších 40 milionů, a kvůli zbylé částce nařídil nové řízení, které aktuálně přiřklo Applu výše zmíněných 290 milionů. Celkem tak americký koncern získal již 929 milonů dolarů. Samsung má ale ještě možnost se odvolat.

Vývoj akcií Applu za poslední 4 roky:Akcie AppleAkcie Apple | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Jihokorejská společnost vyjádřila nad verdiktem zklamání. „Zejména proto, že jeden z patentů, o nějž v této kauze jde, byl nedávno americkým Patentovým a známkoprávním úřadem zrušen,“ citovala agentura Reuters mluvčí Samsungu Lauren Restucciaovou.

Podle mluvčí Applu Kristin Huguetové je firma ráda za pokutu uvalenou na Samsung. „I když případ je spíše o ochraně inovací, než o vyhrávání peněz,“ doplnila.

Vývoj akcií Samsungu za poslední 4 roky:Akcie SamsungAkcie Samsung | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Dnešní verdikt kalifornského tribunálu se týká prvků používaných ve starších zařízeních Samsungu. Apple však tvrdí, že jeho technologie kopírují také novější přístroje Samsungu. Soudní proces ohledně tohoto tvrzení by se měl konat příští rok na jaře.

Apple sice vyhrává právní bitvu o patenty, ale v souboji o trh ztrácí. Samsung se loni totiž stal největším světovým výrobcem smartphonů. Z první příčky sesadil právě amerického rivala Apple. Navíc Samsung podle letošních výsledků hospodaření svůj náskok na Apple postupně zvyšuje.