Souboj michelinských kuchařů se blíží

Restaurant Bellevue

Restaurant Bellevue Zdroj: bellevuerestaurant.cz

Velmi ojedinělá událost čeká na začátku října české labužníky. V restauraci Bellevue totiž dojde na přímý souboj michelinských kuchařů, což je celkem unikátní podívaná, neboť jen málo velkých „chefů“ je ochotno jít s kůží na trh a zúčastnit se přímého souboje se svým kolegou. Celá akce je o to pikantnější, že proti sobě budou stát reprezentanti dvou bezesporu nejlepších kuchyní světa – tedy italské a francouzské.

Nápad uspořádat souboj michelinských kuchařů, konkrétně Francouze Nicolase Saleho a Itala Gabriele Felicianiho, se zrodil v hlavě manažera restaurace Bellevue Tomáše Melicha, který se dvěma šéfkuchaři už několik let spolupracuje (interně souboj dokonce nazývají s odkazem na slavnou filmovou ságu Star Wars).

Gabriele FelicianiGabriele FelicianiGabriele Feliciani

A jak bude kulinářské měření sil probíhat? Oba šéfkuchaři přijedou do Prahy na konci září a po několika dnech přípravy se utkají v přímém souboji pětichodového menu, které budou vařit a podávat v již zmíněném Bellevue od 1. do 9. října. V praxi to znamená, že hosté dostanou na talíři vždy dvě degustační porce předkrmu, hlavního jídla či dezertu, které budou anonymně hodnotit na speciální kartičky – z každé dvojice vyberou jídlo, které jim více chutnalo, takže každé jednotlivé duo bude mít vítěze a poraženého. Jídel bude celkem šest (včetně amuse bouche), každý host tedy ochutná a ohodnotí dvanáct degustačních porcí, aniž by věděl, který z šéfkuchařů jednotlivé porce připravil.

K odtajnění dojde až na samotný závěr večeře. Kuchaři tak mohou u konkrétního hosta vybojovat remízu 3:3 či vítězství (4:2 až 6:0), nicméně poměr bodů celého večera či celého týdne zápasů může být mnohem divočejší (při průměru 60 hostů denně bude ve hře zhruba 500 bodů). Teprve po skončení devítidenního zápolení bude znám celkový vítěz francouzsko-italského souboje a také pokrm, který získal nejvíce bodů (z vítězných jídel bude sestaveno speciální menu, které bude v nabídce Bellevue další měsíc).

Nicolas SaleNicolas SaleNicolas Sale

Oba kuchaři dostali poměrně přísné zadání, které bude jejich souboj upravovat tak, aby jednotlivé porce nebyly příliš diametrálně odlišné. Při jednom z předkrmů budou oba kuchaři pracovat s dýní, dále mají předepsanou rybu svatého Petra či zvěřinu (srnčí nebo daňčí maso). Proto bude mimořádně zajímavé, jak si s podobnými surovinami poradí dvě odlišné kuchařské školy a tradice.

Navíc oba dva kuchaři ocenění michelinskou hvězdou nejsou v Praze neznámým pojmem, neboť v Bellevue již několikrát hostovali. Nicolas Sale zde zazářil naposledy letos v červnu, kdy předvedl své mistrovství během tradičního Wine clubu. Gabriele Feliciani vedle vaření v Bellevue zkoušel v Praze štěstí také s luxusní italskou restaurací, kterou otevřel na místě kdysi populárního Flambée. Bohužel však moc dlouho nefungovala.