Součástí Designbloku bude výstava propojující ekologii a design

Designblok 2011

Designblok 2011

Výstava Velký atlas světa představí výrobky, které v sobě spojují ekologii a design. V prostorách bývalého kina v centru Prahy mohou návštěvníci zhlédnout například židli z plastových lahví nebo mísu ze starých telefonních drátů. Expozice se koná v rámci doprovodného programu blížící se přehlídky užitého umění Designbloku, začíná v úterý.

Instalace, při jejíž přípravě Designblok spojil síly s českými designéry, Hnutím Duha a pražskou kanceláří OSN, je vystavena v suterénu Šporkovského paláce v Hybernské ulici. Palác se od 4. do 9. října stane jedním z takzvaných Superstudií blížící se přehlídky designu. Zájemci v něm naleznou zejména šperky, užité umění, prezentaci nových produktů od světových firem a návrhářských studií či právě výstavu s ekologickým přesahem.

„Já jsem dělala hlavní centrální projekt - model cirkulace vody v přírodě. Pojala jsem to ale trochu jiným způsobem. Je na návštěvnících, jak k ekologii a vnímání souvislostí přistoupí,“ okomentovala práci na Velkém atlasu světa designérka Michaela Tomišková, která ve svém modelu zkombinovala laboratorní sklo, baňky s vodou a křišťál.

Zájemci na expozici naleznou také informace o nových ekologických technologiích a zhlédnou důmyslné produkty z recyklovaných materiálů. Na místě je vystaveno například dřevěné „špalíčkové křeslo“, papírová lampa a kartonové křeslo. Obyčejné zavařovací sklenice pak designéři proměnili v broušené vázy.

Kromě Hybernské ulice mohou od 4. října milovníci designu zamířit také do prostor Superstudia Futurama v Holešovicích, kde se budou prezentovat zejména designéři interiérů a doplňků. „Ústředním tématem letošního Designbloku je město, takže jsme se snažili, aby se to dění odehrávalo po celé Praze. Nejdůležitějšími zónami ovšem zůstává Staré a Nové Město, Karlín a Holešovice,“ řekla pořadatelka Jana Zielinski.

Vstupenky na Designblok jsou za 250 korun pro dospělé a 150 korun pro studenty. Návštěvníci s nimi budou moci bezplatně obejít všechny instalace v obou studiích, a to až do konce přehlídky. Samostatné vstupné má jen novinka letošního ročníku - Designblok Dreft Fashion Week, který nabídne řadu přehlídek a prezentace módních světových i českých značek a návrhářů.