Španělé začali s pátráním po ostatcích Miguela de Cervantese

Miguel de Cervantes Saavedra

Miguel de Cervantes Saavedra Zdroj: Profimedia.cz

Španělští vědci dnes začali s pátráním po ostatcích klasika světové literatury Miguela de Cervantese, autora slavného románu o rytíři Donu Quijotovi. Spisovatel zemřel v roce 1616 a přesné umístění hrobu dodnes nikdo nezná. Změnit by to mohl právě probíhající projekt, který do hledání ostatků zapojí moderní techniku i přední odborníky.

Místo Cervantesova posledního odpočinku je sice známé, přesné umístění hrobu ale nikoli. Ví se, že autor byl podle svého přání pohřben v kostele kláštera bosých trinitářek v madridské „čtvrti literátů“, ten byl ale několikrát rozšiřován a přestavován. Cervantes navíc zemřel v chudobě, jeho hrob tak nebyl opatřen výrazným náhrobkem.

Pátrání po ostatcích iniciovala madridská radnice, která spisovatele považuje za nejslavnějšího španělského rodáka a nalezením hrobu chce „splatit důležitý dluh“. Náklady na celou akci se odhadují na 100.000 eur (asi 2,7 milionu korun). Archeologické práce v klášteře začaly dnes, konečný výsledek pátrání bude v případě úspěchu znám do konce roku.

Podle vyjádření vedoucího projektu historika Fernanda Prada je zřejmé, že Cervantes skutečně byl pohřben ve zmiňovaném kostele. První stopy by měl za pomoci georadaru odhalit podzemní výzkum. Poté se do vyšetřování zapojí renomovaný forenzní antropolog Francisco Etxeberria, který v minulosti potvrdil sebevraždu bývalého chilského prezidenta Salvadora Allendeho.

Socha Dona Quijota na náměstí Plaza de Espana v MadriduSocha Dona Quijota na náměstí Plaza de Espana v Madridu | Profimedia.cz

Samotná analýza DNA nemá vzhledem k absenci Cervantesových přímých potomků mnoho nadějí na úspěch. Identifikace ostatků by proto měla proběhnout na základě analýzy zranění, která spisovatel utrpěl v bitvě u Lepanta v roce 1571, kdy také přišel o hybnost v pravé ruce. Etxeberria však varuje před přílišným optimismem, záleží prý na stavu nalezených ostatků.

Cervantesovy kosterní pozůstatky se už před třemi lety pokoušela v kostele Řádu Nejsvětější Trojice najít soukromá iniciativa expertů. Jejich projekt ale nakonec ztroskotal na nedostatku financí. Autor Dona Quijota zemřel v roce 1616 v 69 letech na cukrovku. Ve své době byl znám spíše jako zraněný voják, který strávil roky v alžírském zajetí, jeho román se dočkal slávy až později.