Spolumajitel Rohlik.cz startuje v Británii byznys pro seniory s internetem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Blazek

Marek Sacha, jeden ze zakladatelů internetového obchodu s potravinami Rohlik.cz a do loňska jeho šéf, investuje ve Velké Británii do zcela nového projektu. Podnik nazvaný Revere Care využívá rozšíření moderních technologií mezi seniory a současně čím dál naléhavější potřebu domácí péče. Na expanzi do Evropy a Asie počítá s investicí v desítkách milionů liber.

Do projektu již investoval mimo jiné Charles Songhurst, bývalý šéf pro globální strategii Microsoftu. Magazín Wired zařadil projekt mezi osmnáct nejlepších inovací ve zdravotnictví za rok 2016.

“Zdravotnictví je další sektor, který projde dramatickou změnou. Trh domácí péče je patnáct miliard liber jen ve Velké Británii. Na trhu je sedm tisíc firem, úroveň péče je špatná, lidé dostávají malé mzdy a současně agentury si účtují obrovské provize. To jdeme změnit,” řekl serveru E15.cz podnikatel.

Za hlavní konkurenční výhodu považuje fakt, že díky automatizaci a novým technologiím se podnik může dostat jen na čtyřicet procent z marží “kamenných” hráčů. Rozdíl pak investuje do zaměstnanců a technologií.

Kuvajt na obzoru

Pro start ve Velké Británii se český byznysmen rozhodl kvůli velikosti trhu. Jsou tam přes čtyři miliony lidí potřebující nějakou formu domácí péče. Od úklidu přes zdravotní služby a dovážku jídla až například po asistenci při koníčcích. “Do tří let chceme být jedním z top tří hráčů na trhu a mít stovky tisíc zákazníků. Mimo Británie připravujeme v první vlně expanzi do Německa, Švýcarska a Kuvajtu,” dodal Sacha.

Ze zmíněných zemí pochází rovněž investoři aktuálně uzavíraného investičního kola. V něm firma cílila na jeden milion liber. V předcházejícím kole již získala stovky tisíc liber. Expanze do světa bude stát nižší desítky milionů liber.

Česko až později

Česká republika je rovněž v hledáčku projektu, ovšem až ve druhé nebo třetí vlně. V tuzemsku se však nachází vývojáři Revere Care, firma má též několik dalších českých manažerů.

Byznysmen z Česka je největším akcionářem projektu. Z vlastního do něj dal miliony korun. Podnikatelský plán opírá rovněž o fakt, že přes sedmdesát procent Britů nad 55 let je každý den online. Dvě třetiny z nich navíc pravidelně přes internet nakupuje.

Marek Sacha má za sebou kromě spoluzaložení a šéfování e-shopu Rohlik.cz také například působení v poradenské společnosti McKinsey. Věnoval se rovněž vývoji informačních systémů pro zdravotnictví.