Spoluzakladatel Microsoftu Allen staví obří letadlo pro vesmírnou dopravu

Stratolaunch

Stratolaunch

Spoluzakladatel společnosti Microsoft Paul Allen zveřejnil své plány ohledně vývoje bezpilotního obřího letadla, které by mělo pomoci se kosmickým lodím dostat na oběžnou dráhu bez nutnosti používat odpalovací rampy. NASA totiž letos ukončila svůj třicet let trvající vesmírný program Space Shuttle, a nyní se tak otevírají možnosti i pro projekty soukromých investorů. Informace se objevila na serveru BBC.

Například společnost Virgin Galactic aktuálně pracuje na realizaci krátkých suborbitálních letů v rámci vesmírné turistiky. A právě tato společnost se stala partnerem Allanova bezpilotního megaprojektu, nazvaného Stratolaunch Systems.

Obří letadlo, které chtějí obě spolupracující strany vyvinout, by mělo mít rozpětí křídel zhruba 117 metrů. Konstruktéři také počítají s šesti 747 Jumbo Jet motory. Pro představu – letadlo bude širší, než letadlo „Spruce Goose“ legendárního hollywoodského magnáta Howarda Hughese.

Sspruce gooseSspruce goose„Spruce Goose“

Toto letadlo by pak mělo převážet objemné náklady - například rakety. K dispozici bude jak pro komerční sféru, tak pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

StratolaunchStratolaunchStratolaunch

Nejde však jen o plané sny - konstrukce obrstroje, jehož plány vznikaly zhruba deset let již začala. Děje se tak v hangáru kdesi v kalifornské Mohavské poušti. První zkušební lety jsou pak naplánovány na rok 2016.

“Když jsem byl malý, byl americký vesmírný program symbolem úsilí. Vesmír mě vždycky fascinoval a nikdy jsem nepřestal snít o tom, co všechno můžeme dokázat,“ řekl podle BBC Allen na tiskové konferenci v Seattlu.