Spotify se prý chystá do Česka, testuje místní verzi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Sorosh Tavakoli

Internetový obchod s hudbou Spotify míří i do Česka. Vyplývá to z vyjádření několika expertů, kteří dostali nabídku českou verzi služby otestovat. Samotný server nechtěl termín ani podmínky tuzemského startu komentovat.

Spotify již působí ve všech okolních zemích vyjma Slovenska. V Česku by konkuroval podobným službám, jako je Deezer, Google Play Music nebo Rdio. Spotify nabízí kolem 20 milionů skladeb, nabídka v jednotlivých zemích se ovšem liší.

Služba funguje na počítačích bezplatně výměnou za reklamu, nebo bez reklamy za přibližně pět eur. Pro stahování na mobilní zařízení je potřeba zaplatit měsíční paušál kolem deseti eur, tedy 270 korun.

Pokud by česká cena zůstala na této hodnotě, bylo Spotify mezi konkurenty nejdražší. Google Play nabízí měsíční paušál do 15. listopadu za 129 korun, poté o 30 korun zdraží. Deezer a Rdio si za své služby účtují devět eur, tedy přibližně 190 korun, Deezer k tomu přidává slevy pro zákazníky T-Mobilu. Český MusicJet nabíží měsíční paušál za 150 korun, ve srovnání s konkurencí ale disponuje jen velmi omezenou nabídkou hudby.

Spotify i další podobné služby čelí kritice za to, že jen velmi malou část svých příjmů vyplácejí hudebníkům, přičemž nejméně si vydělají méně známí a začínající hudebníci. Zpěvák skupiny Radiohead Thom Yorke na protest proti těmto praktikám v létě ze Spotify a Rdio stáhl některé svá alba. „Není to tak, že by šlo o nesmyslnou rebélii, která poškodí hlavně naše fanoušky. Chceme se postavit za muzikanty,“ prohlásil. Poukazoval přitom na příklad začínajícího hudebníka Davida Loweryho, který si za milion přehrání své skladby na Spotify vydělal 16 dolarů.

2982107:normal690:true:trueServer spotify.cz zatím ukazuje pouze tuto zprávu, to by se ale brzy mělo změnit.

LG přidává do svých zařízení hudební službu Spotify