Stallone se na stará kolena vrátil do první hollywoodské ligy

Sylvester Stallone na letošní dovolené v Monaku

Sylvester Stallone na letošní dovolené v Monaku Zdroj: Profimedia.cz

Newyorský rodák Sylvester Stallone se v polovině 70. let zařadil mezi hollywoodské hvězdy. Jeho kariéru odstartovalo oscarové boxerské drama Rocky, které napsal a hrál v něm i hlavní roli. Později lákal diváky do kin jako neohrožený bývalý voják Rambo, časem ale Stalloneho kariéra nabrala sestupnou tendenci. Hrál v nepříliš povedených komediích a ani akční filmy nestály za moc. Před pár lety ale herec, který tento měsíc oslavil sedmdesátiny, chytil "druhý dech".

Stallonemu pomohl hlavně návrat ke kořenům jeho filmového úspěchu. Žádné další experimenty s nevinným humorem nebo komiksové postavy, ale čistá akce, ve které hrdinovi nepřátelé hynou po desítkách a dobro a zlo mají jasně načrtnuté kontury. V roce 2008 měl premiéru čtvrtý díl série o Rambovi s podtitulem Do pekla a zpět, nejkrvavější ze všech, který udělal radost hlavně fanouškům akčního žánru. Filmoví kritici sice snímek spíše zavrhli, Stalloneho to ale nezastavilo.

O dva roky později pak přišel do kin film Expendables: Postradatelní, který mnozí považují za esenci akčního žánru 80. let, přenesenou do nového tisíciletí. Sylvester Stallone byl scenáristou i režisérem snímku, ve kterém má parta vysloužilých vojáků za úkol zlikvidovat zlého diktátora. A navrch si zahrál hlavního hrdinu, kterému sekundovali Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Mickey Rourke nebo zástupce mladší generace akčních herců Jason Statham.

Sylvester Stallone v roce 1981 ve snímku Escape to victory.Sylvester Stallone v roce 1981 ve snímku Escape to victory. | Profimedia.cz

Film braný jeho tvůrci s notnou dávkou nadsázky, ve kterém nechyběla řada klišé včetně zrádného agenta CIA, vydělal v kinech 200 milionů dolarů. Díky tomu se dočkal (zatím) dvou dalších pokračování, natočených ve stejném duchu, s podobným hereckým obsazením a kasovním úspěchem. Stallone si ale za první část odnesl i nominaci anticenu Zlatá malina, jednu z mnoha v jeho kariéře. Celkem byl za různé nejhorší výkonu roku nominován dvacetkrát - a v polovině případů „vyhrál“.

Kultovní série Rocky odstartovala hvězdnou kariéru Sylvestera StallonehoKultovní série Rocky odstartovala hvězdnou kariéru Sylvestera Stalloneho | Profimedia.cz

Loni ale Stallone dokázal, že stále umí zaujmout i náročnější publikum. Nechal se totiž od devětadvacetiletého nepříliš známého režiséra Ryana Cooglera přesvědčit, aby si ještě jednou zahrál Rockyho, ovšem bez účasti na scénáři či režii. „Jeho zpodobnění Rockyho Balboy jako starého, unaveného muže, který se probojoval k opravdové moudrosti, je procítěné, ale v žádném případě otřepané,“ psala kritika o snímku Creed. Stallonemu výkon přinesl Zlatý glóbus i nominaci na Oscara.

Rocky 3 (1982)Rocky 3 (1982) | Profimedia.cz

Americká filmová akademie si jej přitom všimla po dlouhých 38 letech, předtím si vysloužil nominaci v roce 1978 za scénář a herecký výkon v prvním díle Rockyho (ani tehdy si ale pozlacenou sošku neodnesl, na rozdíl od režiséra, střihače a producentů). Rocky byl přitom Stalloneho „dítě“, první verzi scénáře napsal v březnu 1975 během pár dní a později vedení studia United Artists přesvědčil, aby mu dalo šanci v hlavní roli. Původně se totiž uvažovalo o Robertu Redfordovi nebo Burtu Reynoldsovi.

Sylvester Stallone a Kurt Russell ve filmu Tango a Cash z roku 1989Sylvester Stallone a Kurt Russell ve filmu Tango a Cash z roku 1989 | Profimedia.cz

Krátce po třicítce tak Stallone, který se narodil jako nechtěné dítě italského kadeřníka Franka a mladičké barové tanečnice Jackie, konečně uspěl. Osud mu přitom moc dobré karty nerozdal, od porodu měl poškozený nerv v obličeji a potíže s mluvením. „Přišel jsem na svět poznamenaný na celý život,“ vzpomínal „Sly“, který byl v dětství slabý a neduživý a musel snášet posměšky spolužáků. Není divu, že byl problémovým žákem a často střídal školy.

Poslední snímek o životě Rockyho Balboy nese název CreedPoslední snímek o životě Rockyho Balboy nese název Creed | Profimedia.cz

Když mu bylo 15 let, upoutal ho jednou v kině film s názvem Herkules: „Tehdy jsem se rozhodl, že chci vypadat jako on. Začal jsem s tvrdým tréninkem a nic už mě nikdy nezastavilo.“ V letech 1965 až 1967 studoval ve Švýcarsku, kde začal boxovat, jezdit na koni a hrát divadlo. Jeho první filmové pokusy po návratu do USA ale byly rozpačité. O jeho scénáře nejevili producenti zájem, herecké role se také nehrnuly a tak vzal za vděk i rolí v soft pornu Večírek u Kitty a hřebců (1970).

Sylvester Stallone a Carl Weathers na filmovém festivalu v Santa Barbaře v únoru 2016Sylvester Stallone a Carl Weathers na filmovém festivalu v Santa Barbaře v únoru 2016 | Profimedia.cz

Na tu by později nejraději zapomněl, to ale platí také pro mnohé drahé hollywoodské filmy, ve kterých se objevil. Kromě sedmi filmů s Rockym hrál čtyřikrát Ramba (prvně v roce 1982), zkusil si i lehčí filmy - Stůj, nebo maminka vystřelí!, Tango a Cash nebo jeden z dílů dětské série Spy Kids. Většinou si za ně, podobně jako za komiksového Soudce Dredda, odnesl kromě slušného honoráře jen sžíravé kritiky. „Sly“ totiž - jak potvrdí každý jeho fanoušek - nejlépe zvládá role drsných chlapů.